2 Mayıs 2016 Pazartesi

Fesleğen Yağı


Son derece hoş bir kokusu olan balkonlarımızı ve bahçelerimizi süsleyen fesleğen sadece güzel kokmakla kalmaz sağlık açısından da yararlıdır. Bu fesleğenlerden elde edilen yağ ise bize topikal alanda fesleğenin yararlarından faydalanmamızı sağlar. Aşağıda sizlere fesleğen yağından , faydalarından ve kullanımından bahsedeceğiz. İyi okumalar dileriz. 

Fesleğen Yağı Nedir ? 

Fesleğen YağıFesleğen ( Ocimum bazilika )  yağı, sakinleştirici ve ferahlatıcı olabilen taze ve sıcak bir aromaya sahiptir. Fesleğen dünya çapında yetiştirilen yaklaşık 200 tür içeren Lamiaceae bitki ailesine aittir.  Aromaterapi, parfümler, oda spreyleri, mumlar, sabunlar, banyo tuzları ve masaj yağlarında kullanılır.  Güneydoğu Asya tıbbında bir basil olarak kullanımı mevcuttu esans kaynağı Vietnam, topluma ve kültüre entegre edilmiştir. Lezzetli yemekler yemek ve yüzeyleri veya boşluk dezenfekte, aromaterapiye ihtiyacınız olduğunda fesleğen  yağı kullanabilirsiniz. Bu yazıda bu çok yönlü yağdan en iyi şekilde nasıl yararlanabileceğiniz hakkında daha fazla bilgi edinin.


Fesleğen Yağının Faydaları 

  • Fesleğen  yağı topikal olarak kullanılır ve cilde masaj yapılır. Donuk görünümlü cildin ve saçın parlaklığını arttırır. Sonuç olarak, cildinizin tonunu iyileştiren birçok cilt bakım takviyesinde yaygın olarak kullanılır. Aynı zamanda sivilce ve diğer cilt enfeksiyonlarının semptomlarını tedavi etmek için yaygın olarak kullanılır. 
  • Fesleğen  yağı  sindirim için  tonik olarak kullanılır. Fesleğen yağı karminatif özelliklere sahip olduğundan, hazımsızlık, kabızlık, mide krampları ve şişkinlik tedavisinde kullanılır. Mide ve bağırsaklarınızdaki gazdan anında rahatlama sağlar. Ayrıca kolik nitelikleri vardır ve bu nedenle bağırsak ağrısını hafifletmek için kullanılır. 
  • Fesleğen yağı; soğuk algınlığı, grip ve bunlarla ilişkili ateşlerden kurtulmada etkilidir. Antispazmodik yapısı nedeniyle , boğmaca öksürüğünün semptomlarını tedavi etmek için sıklıkla kullanılır. Öksürüklerin giderilmesindeki işlevinin yanı sıra astım , bronşit ve sinüs enfeksiyonlarını tedavi etmek için de kullanılabilir. 
  • Fesleğen yağı, antibakteriyel özellikleri nedeniyle kesikler, yaralar , cilt enfeksiyonları ve mesane enfeksiyonları gibi çeşitli enfeksiyonların tedavisinde iyidir. Ayrıca vücuda saldıran ve diğer yaralardan geçebilen viral enfeksiyonlar için de iyidir. 
  • Fesleğen  yağının sakinleştirici doğası nedeniyle, aromaterapide yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu esansiyel yağ kokulduğunda veya tüketildiğinde ferahlatıcı bir etkiye sahiptir, bu nedenle sinir gerginliği, zihinsel yorgunluk, melankoli, migren ve depresyon tedavisinde kullanılır. Bu esansiyel yağı düzenli olarak kullanmak, zihinsel güç ve netlik sağlar. 
  • Fesleğen  yağı kan dolaşımını artırır ve vücudun çeşitli metabolik fonksiyonlarını artırmaya ve optimize etmeye yardımcı olur. 
  • Fesleğen  yağı, analjeziktir ve ağrıdan kurtulmayı sağlar. Bu nedenle bu esansiyel yağ, artrit , yara, yaralanma, yanıklar , çürükler , yaralar, spor yaralanmaları, cerrahi iyileşme, burkulmalar ve baş ağrılarının tedavisinde sıklıkla kullanılır.  
  • Fesleğen esansiyel yağı oftalmiktir ve hızlı bir şekilde kan görüntülerini rahatlatabilir. 
  • Fesleğen  yağı, özellikle mide bulantısının kaynağı hareket hastalığı olmakla birlikte, diğer birçok nedenden dolayı kusmayı önlemek için kullanılabilir. 
  • Fesleğen  yağı da bal arılarından, böceklerden ve hatta yılanlardan gelen ısırıklardan ve sokmalardan gelen kaşıntı için iyi bir tedavidir.

Fesleğen Yağı Nasıl Kullanılır ?


  • Birkaç damla fesleğen esansiyel yağını bir taşıyıcı yağ ile karıştırın. Rahatlamak için ağrılı veya yorgun kaslara ve eklemlere uygulayın.
  • Net nefes almayı desteklemek için topikal olarak uygulayın.  
  • Keten spreyinize birkaç damla fesleğen  yağı ekleyin ve geceleri yatak örtüleri ve perdelerin üzerine serpiştirin. Bu, uyku alanınızdan sivrisinekler ve diğer zararlıları salıverecektir. 
  • Yorgunluktan kurtulmak için ayaklarınıza uygulayın ve daha fazla rahatlama yaşamak için önce esansiyel yağı soluyun ve sonra baş, alın, göğüs ve göbek taçlarına uygulayın. 
  • Fesleğen yağını , hindistancevizi yağı ile seyreltin. Burnunuzun,  göz altlarınıza ve yüzünüze uygulayın.  
  • Evde çalışmak, okumak  üzerine odaklanmak için  fesleğen  yağı kullanın. 
  • 1 damla fesleğen yağı bir sebze kapsülüne koyun ve bir adet döngüsü sırasında krampları hafifletmeye ve rahatlatmaya yardımcı olmak için dahili olarak alın. 
  • Bir yağ difüzörü ile aromatik bir şekilde kullanın. 
  • Fesleğen   yağı içeren ticari diş macunu ve gargara ürünleri vardır, ancak evde kendiniz için de yapabilirsiniz. Gargara yapmak için bir bardak suya birkaç damla fesleğen esansiyel yağı ekleyin. En iyi ağız hijyeni ve taze nefesi için 1 - 2 damla esansiyel yağı diş macununuza veya ağız gargaralarınıza karıştırabilirsiniz. 
  • Tonerinize bir damla veya iki damla fesleğen yağı ekleyin ve sorunlu bölgelere pamuklu çubukla uygulayın. Ayrıca  fesleğen yağınız için hindistan cevizi yağını taşıyıcı yağ olarak kullanabilir ve gözenekleri tıkayan bakterileri temizlemeye yardımcı olmak için yüzünüze uygulayabilirsiniz.

Salatalarda Fesleğen Yağı 


Aromatik yapısıyla özellikle salatalarda çok hoş bir tat veren fesleğen yağını kullanabilirsiniz. Ancak miktarını aşırıya kaçmadan belirlemek dikkat edilmesi gereken yanıdır. Yani ortalama 2 kişilik bir salata için bir çay kaşığı fesleğen yağı yeterli olacaktır.


Meyve yağı olarak bilinen ve tadı ile de son derece hoş olan  Elma Yağı hakkında bilgi almak için linke tıklamanız yeterlidir. Sağlıklı günler diler, yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder