30 Mayıs 2016 Pazartesi

Karanfil Yağı


Hoş kokusu ile özellikle ağızdaki kötü kokuyu gidermesi ile bilinen karanfil bitkisi ayrıca yağ olarak da kullanılmaktadır. Karanfil yağının faydası sadece ağız sağlığı için değildir. Genel sağlık açısından son derece faydalı olan karanfil yağı ayrıca cilt ve saç için de son derece yararlıdır. Bu yağın bu faydalarını öğrenmek için aşağıdaki yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. 

Karanfil Yağı Nedir ?


Karanfil Yağı4 mevsim yaprağını dökmeyen bir çiçek olan karanfilin tomurcuklarından elde edilen karanfil yağı, karanfil tomurcuklarının soğuk prese tabi bırakılmasıyla elde edilir  Çok sayıda tıbbi özelliğe sahiptir ve ağrıyı azaltmak için topikal olarak kullanılır. Yağ, ana bileşiğin öjenol olduğu bitki kaynaklı fenilpropanoidler açısından zengindir. Diğer biyoaktif bileşikler arasında timol, karvakrol ve sinnamaldehit bulunur. Karanfil yağı rengi soluk sarıdan altın kahverengiye kadar değişir. Karanfilkine benzer baharatlı bir kokusu vardır. Yağ ayrıca bir koku ve aroma maddesi olarak da yaygın olarak kullanılır. 

Karanfil Yağı Faydaları


  • Karanfil yağı bağışıklığı güçlendirmede harikalar yaratabilir. Yağda bulunan antioksidan özelliği, kanser ve kalp rahatsızlıkları gibi çeşitli hastalıklara neden olabilecek serbest radikallere karşı bir süpürücü görevi görür. Karanfilin kurutulmuş çiçek tomurcuğu, beyaz kan hücresi sayısının arttırılmasıyla bağışıklık sisteminin geliştirilmesine yardımcı olan ve böylece gecikmiş tipte aşırı duyarlılığı geliştiren bileşikler içerir.  
  • Çok sayıda antiseptik özellik ile kutsanmış olan karanfil yağı, kesik, yara, mantar enfeksiyonu, böcek ısırıkları ve hatta böcek sokmalarını tedavi etmek için kullanılabilir.. Bununla birlikte, karanfil yağının doğrudan uygulanması zararlı olabilir. Yara çok ağrılıysa, badem yağı veya hindistancevizi yağı ekleyerek karanfil yağının seyreltilmesi tavsiye edilir. Bu taşıyıcı yağlar hassas cildinizi doğrudan karanfil yağı uygulamasının neden olabileceği yanıklardan koruyacaktır. 
  • Yüksek anti-inflamatuar özellikleri ile karanfil yağı, boğaz ağrısı, soğuk ve sinüzit gibi ağrılı durumlara iyi gelmektedir  Mükemmel balgam sökücü karanfil yağı tüketmek sadece burun tıkanıklığını temizlemez ve solunum problemlerinden kurtulmanızı sağlar, aynı zamanda burun boşluğu ve boğazda da soğutma etkisine sahiptir.  
  • Kronik baş ağrısına yardımcı olan karanfil yağı flavonoidler, anti-enflamatuar ajanlara sahiptir, bu anti-enflamatuar özellikler, iltihaplanmayı durdurmaya ve ayrıca bir soğutma etkisine sahip olacaktır. Karanfil yağı, kas ağrısı ve eklemleri için mükemmel bir ağrı kesici olarak azaltmak için kullanılabilir.  
  • Karanfil yağı sabunlarda, losyonlarda ve hatta parfümlerde bulunur.  Uçucu yağın harika nitelikleri vardır. Karanfil yağı, antibakteriyel özellikleri ile bilinen eugenol adı verilen bir bileşik içerir. Akne tedavisinde etkilidir, şişliği azaltır ve enfeksiyöz bakterileri aynı anda öldürür. Sadece cildinize 3 damla saf karanfil yağı sürmeniz yeterlidir. Karanfil yağı da anti-aging  etkisi ile cilt kırışıklıkları ve yaşlanmaya karşıda yardımcı olmaktadır. 
  • Karanfil yağı, hazımsızlık ve mide ile ilgili sorunlara karşı mücadele eden en eski ilaçlardan biridir. Hem karanfil hem de karanfil yağındaki öjenol, hazımsızlık ve şişkinlik gibi mide problemlerini tedavi etmede etkilidir. Ayrıca hıçkırık tedavisi için kullanışlı olabilir. 
  • Bu sıvı harikası size güzel saçlar verebilir. Saç derisine uygulanan karanfil yağı, saç dökülmesini azaltan ve aynı zamanda saç büyümesini hızlandıran kan dolaşımını artırır. Ayrıca kuru ve mat saçlara çok ihtiyaç duyulan parlaklık sağlar. Zeytinyağıyla karıştırılmış az miktarda karanfil yağı da büyük bir saç kremi olarak çalışabilir. En iyi sonuç için, karışımı nemli saçlara uygulayın ve etrafına sıcak bir havlu sarın. Yirmi dakika bekletin ve soğuk su ile durulayın. 
  • Karanfil yağı, bulantı ve kusamaya karşı etkisini büyük ölçüde azaltabileceğinden, hamile kadınlar için çok kullanışlı olabilir. Güçlü kokusu nedeniyle karanfil yağı da aroma terapisinin bir parçası olarak kullanılabilir.
  • Karanfil yağı, kötü kulak ağrıları için etkili bir ilaçtır. 2 tatlı kaşığı susam yağı ve 3-4 damla saf karanfil yağı ılık bir karışımı alın ve bu karışımı yavaşça kulaklarınıza uygulayın. 
  • İşte veya evde bir çeşit stresle mi savaşıyorsunuz? Yatıştırıcı bir karanfil yağı masajının sizi rahatlatmanıza yardımcı olabilir. Uyarıcı özellikleri nedeniyle, karanfil yağı yorgunluk, zihinsel tükenme, anksiyete ve stres azaltmaya yardımcı olur .
  • Karanfil yağı, kan temizleyici olarak işlev görebilir ve ayrıca kan dolaşımını hızlandırabilir. Kandaki toksinleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Aroma özleri, kanınızdaki toksin seviyelerini azaltabilir ve trombositleri daha fazla arındırıp bağışıklık sisteminin işleyişini hızlandıracak olan vücuttaki antioksidan seviyelerini arttırabilir. 
  • Karanfil yağı ayrıca insülin düzeylerinin korunmasında da yardımcı olur. Diyabet, bağışıklık sistemini insülin yapan pankreas hücrelerini yok ederek, vücudun normal çalışması için yeterli insülin olmadan bırakma eğilimindedir. Postprandiyal insülin ve glukoz yanıt mekanizmaları, karanfil yağı tüketirken daha fazla düzenlenme eğilimindedir. 
  • Karanfil yağı mükemmel bir böcek kovucu olarak çalışır. Piyasalarda bulduğunuz birçok böcek kovucuda yaygın bir bileşendir. Geleneksel olarak, odaya birkaç damla karanfil yağı ve sivrisinekleri uzak tutmak için idealdir. 

Diş Ağrısı için Karanfil Yağı


Karanfil yağının antiseptik ve anestezik özellikleri, diş ağrısı, diş eti ve ağız ülserlerinin giderilmesinde çok etkilidir. Diş ağrıları için, bir karanfil yağ damlasını doğrudan dişe uygulayabilirsiniz. Alternatif olarak, bir pamuk topu ile bir kompres yapabilirsiniz. 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve 2-3 damla karanfil yağı karıştırın ve pamuk topunu buna batırın. Iltihaplı diş üzerine bu pamuk topu sürün ve ısırın.. Daha az zamanınız varsa, yaklaşık 10 dakika tutun. Ağzı ılık su ile durulayın. Bu karışım aynı zamanda kötü nefesi gidermek için bir gargara olarak da kullanılabilir.


Karanfil Yağı Nasıl Yapılır ? 

  • Karanfil yağı yapmak için taze karanfil tomurcukları  alın.  Yaklaşık 30 gram karanfil size yeterli olacaktır.  Bir şişe organik sızma zeytinyağı alın. Zeytinyağı, taşıyıcı yağ olarak hareket edecek ve karanfilden özellikleri çıkarmaya yardımcı olacaktır. Sızma zeytinyağı kullanabilirsiniz. Karanfil yağı için gerekli olan zeytinyağı miktarı, ne kadar karanfil yağı yapmayı planladığınıza bağlı olacaktır. 
  • Yağı koymak için koyu renkli bir cam kavanoz bulun. Koyu renkli, sterilize edilmiş bir cam kavanoz, yağın bozulmamasını veya kirlenmemesini sağlayacaktır. Karanfil yağının kolay uygulanması için göz damlası olan bir kavanoz kullanın.  Ayrıca karanfil yağını saklamak için hava geçirmez kapaklı şeffaf cam kavanoz kullanabilirsiniz. Cam kavanozun kağıt torbaya koyup, yağın bozulmadığından emin olmak için karanlık bir yerde saklayabilirsiniz. 
  • Yağı süzmek için tülbent veya kahve filtresi kullanın. Karanfil ve yağ birleştirildiğinde ve yerleşmek için zaman geçirdikten sonra, karanfilleri yağda bırakmaya veya karanfilleri süzmeye karar verebilirsiniz.  
  • Bütün karanfilleri cam kavanoza yerleştirin.  Kavanozu zeytinyağıyla karanfil çizgisinin 1 inç üzerine kadar doldurun.  Kavanozu kapatın ve sallayın. Kavanozu üç ile dört kez  sallamadan önce kavanozun iyi kapatıldığından emin olun. Bu, karanfillerin ve yağın iyi bir şekilde bir araya getirilmesini sağlayacaktır. 
  • Kavanozu on ile on dört gün boyunca bekletin. Karanfil ve zeytinyağının etkileşime girmesi için zamana ihtiyacı vardır, böylece zeytinyağı karanfillerin kimyasal özelliklerini çıkarabilir. Kavanozun serin ve karanlık bir yerde kalmasına izin vermeli ve yağın kirlenmesini önlemek için iyice kapatıldığından emin olmalısınız. 
  • İstenirse karanfilleri süzün. Ondan on dört gün sonra, kullanılabilir karanfil yağına sahip olacaksınız. 
  • Karanfilleri süzmek için tülbent kullanabilirsiniz. 




Bir meyve çekirdeği yağı olarak  Kayısı Çekirdeği Yağı hakkında bilgi almak için linke tıklamanız yeterlidir. Yazımızı okuduğunuz için teşekkür eder. Sağlıklı günler dileriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder