Sık kullanımı ile bilinen ayçiçek yağı hakkında sizlere hazırladığımız yazımızda ayçiçek yağının faydalarından ve zararlarından bahsedeceğiz. Umarım sağlıklı bir alternatif olarak başka yağlara yönelmenizi sağlayabiliriz. İyi okumalar dileriz.
Ayçiçek Yağı Nedir ?
Ayçiçeği yağı, ayçiçeği (Helianthus annuus) tohumlarından sıkıştırılan uçucu olmayan bir yağdır. Çoğunlukla oleik asit (omega-9) -linolik asit (omega-6) grubu yağlardan oluşan tekli doymamış (MUFA) / çoklu doymamış (PUFA) bir karışımdır. Yağ, hafif ve hoş bir tada sahip açık sarı renktedir; rafine yağ açık sarıdır. Rafine etme kayıpları düşüktür ve yağın lezzet geri dönüşümü için hafif eğilimi olan iyi tutma nitelikleri vardır. Yağda önemli miktarlarda E vitamini, sterol, skualen ve diğer alifatik hidrokarbonlar bulunur. Ayçiçeği yağı, gıdalarda bir kızartma yağı olarak ve bir yumuşatıcı olarak kozmetik formülasyonlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.
Ayçiçek Yağı Faydaları ve Zararları
Ayçiçek yağı, her şeyden önce, yüksek kalorili yenilebilir bir yağdır ve sadece bir yemek kaşığı içinde yaklaşık 120 kalori içerir. Buna ek olarak, ayçiçek yağının eksik ya da tamamen önemli vitamin ve minerallerden yoksun olduğu gerçeğini de belirtmek gerekir. E ve K vitaminlerini içermesine rağmen içinde çinko, kalsiyum, magnezyum, manganez, bakır veya selenyum yoktur. Bu yenilebilir küçük miktarlarda bile almak bile, size gerekli olan diğer besinleri sağlamayacak şekilde, günlük önerilen kalori alımının büyük bir bölümünü tüketecektir.
Ayçiçeği yağı, bir bitki kaynağından çıkarılmış olsa da, içinde fitosteroller olmadan belirgin bir şekilde bulunur. Fitosteroller, oksidatif stresle mücadelede hayati bir rol oynadığı kanıtlanmış lipit benzeri bileşiklerdir. Fitosteroller düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterol, sözde seviyelerini azaltmak için tespit edilmiştir kötü yanı, kandaki kolesterol yükseltmesidir.
Ayçiçek yağı önemli bir proinflamatuar omega-6 yağ asidi içeriğine ve çok az miktarda anti-inflamatuar omega-3 yağ asitlerine sahiptir. Ayçiçeği yağı tüketiminin insülin ve beyaz kan hücresi düzeylerini de olumsuz etkilediği görülmektedir. Ayçiçeği yağının antioksidan eksikliği, periodontal hastalıklara bağlı olarak yaşa bağlı alveolar kemik kaybının tedavisi için uygun olmayan bir besin takviyesi olabilir. Alveolar kemik dişlerimizin olduğu yerdir. Bir çalışma , sıçanlar, balık yağı, zeytin yağı gelen tekli doymamış yağ asitleri (MUFA) ve ayçiçeği n6 çoklu doymamış yağ asitleri (n6-PUFA) n-3 çoklu doymamış yağ asitleri (n-3-PUFA) verildi. Balık yağı ve sızma zeytinyağları verilenlere kemik kaybı azalırken, ayçiçeği yağı verilenlerde ileri alveolar kemik kaybı görülmüştür. Son olarak, bu yenilebilir yağın kaynağı olan ayçiçeği bilinen bir alerjendir. Ayçiçeği, yanı sıra papatyalar, krizantem ve marigolds bilinen duyarlılığa sahip bireyler her ne pahasına olursa olsun ayçiçek yağından kaçınmalısınız.
Ayçiçek Yağının Alternatifi Zeytin Yağı
Bitki yağları, hayvan kaynaklarından elde edilenlerden daha az mineral yağ içerir. İşte ayçiçek yağı ve zeytinyağındaki mineral içeriği arasında bir karşılaştırma
Ayçiçek yağı; bitkisel bir yağ olması, hiç mineral içermez. Zeytinyağı bir meyve yağıdır ve eser miktarlarda olmasına rağmen birkaç minerale sahiptir. Hemoglobinin önemli bir bileşeni olan demir, kanınızdaki oksijen taşıyıcısıdır. Kas tonusu ve kalp sağlığını koruyan potasyum barındırmaktadır. Potasyum benzeri fonksiyonlara sahip sodyum içerir, kemik ve dişler için iyi olan kalsiyum barındırır.
Yukarıdaki karşılaştırmadan, zeytinyağının Vitamin K içeriği, yağ asitleri ve mineraller bakımından ayçiçek yağından daha sağlıklı olduğu açıktır. Zeytinyağı omega 6 yağ asidi ve omega 3 yağ asidi dengesine müdahale etmezken, ayçiçek yağı bu yağ asitlerinin oranını arttırabilir. Ayçiçeği yağındaki çoklu doymamış yağlar, zeytin yağından daha kolay bir şekilde çürümeye yardımcı olabilir. Zeytinyağı da ayçiçeği yağı, mülayim aksine, meyveli bir tadı vardır. Yani, bir dahaki sefere yemeklik yağ için alışverişe gittiğinizde, doğru seçimi yaptığınızdan emin olun!
Sağlıklı yağlar hakkında bilgi almak için aşağıdaki yazılarımızı okuyabilirsiniz. Blog sayfamızı takip ederek bitkisel yağlar hakkında sağlıklı bilgiler alabilirsiniz. Yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder