17 Mayıs 2016 Salı

Avokado Yağı


Sağlık açısından yararı olduğu kadar salatalarda, yemeklerde kullanılan avokado genelde kilo vermek isteyenler için iyi bir alternatiftir. Ayrıca avokadolardan elde edilen avokado yağı da sağlık açısından bu yararları sağladığı gibi daha fazlasına da yardımcı olmaktadır. Bunun dışında kozmetik amaçlar içinde kullanılan avokado yağı hakkında gereken tüm bilgiler yazımızda yer almaktadır. 

Avokado Yağı Nedir? 

Avokado YağıYağ içeriğinin% 63'ünü oluşturan oleik asit gibi tekli doymamış yağlar ve bir tür yağ molekülü olan lesitin, polihidroksile yağ alkolleri veya PFA, avokadoda benzersiz lipit molekülleri, E Vitamini (başlıca alfa-tokoferol), klorofil, karotenoidler, baş lutein (bazı karotenoidler A vitamini üretir), beta sitosterol dahil olmak üzere fitosteroller ve D vitamini barındırmaktadır. 
Avokado yağı yeni bir yağ ürünü değildir. 1596'da Amerika'yı ziyaret eden 16. yüzyıl İspanyol tarihçi Bernabé Cobo da yemek pişirmek için avokado yağı kullanmıştır. Gıda tarihçisi Sophie D. Coe, Amerika'nın ilk restoranlarında , yüzde 30'luk yüksek bir yağ içeriğiyle  avokado kullanmıştır.  Avokado yağının cilt, saç ve sağlık için faydaları arasında nemlendirici; güneş hasarı ile savaşmak; yaşlanma belirtilerini azaltma; akne, sedef hastalığı ve yaraların iyileşmesi; kepek tedavisi; kalp hastalığının ve kanserin önlenmesi; ağrı ve iltihap giderici; yağ yakımına yardım etmek; ve gözleri korumak bulunmaktadır. 

Avokado Yağı Nasıl Elde Edilir ? 


Avokado yağı, meyvenin pulpundan değil, tohumdan çıkarılır. Geleneksel ekstraksiyon işleminin ısısında kaybolabilecek bazı besin maddelerini tutan, rafine edilmemiş, soğuk preslenmiş, ekstra bakire tipin kullanılması en iyisidir.  B ve C gibi suda çözünen vitaminler, ekstraksiyon sırasında kaybolur. Avokado yağı ile pişirmeye devam edilmesine rağmen, kozmetik endüstrisi cilt ve saç için avokado yağının birçok faydasını kullanmaktadır. Birçok krem, temizleyici, nemlendirici ve güneş kremi, avokado yağı içerir.  

Avokado Yağı Faydaları 

Avokado yağı sağlık yararları arasında bağışıklık sistemini iyileştirmek, kalp hastalıklarıyla mücadele etmek, kan sağlığını geliştirmek, göz sağlığını korumak, yaşlanma ve ciddi hastalıklarla mücadele etmek, prostat kanseri riskini azaltmak ve metabolizmayı dengelemek bulunmaktadır. Diğer faydalar arasında eklem sağlığının iyileştirilmesi, artritle mücadele, diş sağlığının korunması, cilt sağlığının iyileştirilmesi ve kuru ve hasar görmüş saçların onarılması yer alır. 

  • Avokado yağı, diğer birçok vitaminin biyolojik kullanımında bir taşıyıcı ve katalizördür. Öncelikle, karotenoidlerin (A vitamini analogları) ve E Vitamini emilimini arttırabilir ve bunlar insan bağışıklık sisteminin düzgün işleyişinde son derece önemlidir. Avokado yağının alımının arttırılması, hastalığa karşı geliştirilmiş bir direnç ve genel olarak sağlığı iyileştirmek anlamına gelebilir. 
  • Avokado'da bulunan oleik asit, omega ailesinin çok daha az ünlü bir üyesi olan Omega-9'dur. Bu öncelikle vücutta bir dereceye kadar üretilebilmektedir, ancak Oleik asidin diyet alımının, arterlerin ve koroner kalp hastalığında plak birikmesine karşı koruyan kalbin sağlığı ve uzun ömürlülüğü üzerinde büyük yararları olabilir. 
  • 'Kan lipitleri' kan dolaşımındaki çeşitli yağların dengesini, 'iyi' ve 'kötü' kolesterollerin yanı sıra trigliseritleri ifade eder. Kötü kolesterol veya trigliseritlerin çok fazla olması hiperlipidemiye neden olabilir ve arterlerin tıkanması, kan basıncında artış ve kalp krizi olasılığının artması gibi ciddi sorunlara neden olabilir. Hindistan cevizi, mısır ve hatta zeytinyağı gibi diğer yağlarla karşılaştırıldığında avokado, iyi kolesterolü geliştirmek için zeytin bağlarken kötü kolesterolü düşürmede en iyi etkiye sahiptir.  
  • Avokado yağı, çeşitli antioksidan ajanlarda yüksektir diğer bitkilerin çekirdeğinden  elde edilen yağlara nazaran avokadodan elde edilen yağ, daha fazla miktarda fitokimyasal madde sağlar. Bunlar sağlık yararları sağlayan ve vitaminlere benzer bazı etkileri olan bitki bazlı kimyasallardır. Lutein bunun sadece bir örneğidir, inanılmaz derecede etkili antioksidanlar ve genellikle karotenoidlerde (A vitamini)  gözlerin sağlığı üzerinde benzer etkileri vardır . 
  • Luteinin spesifik etkilerinden başka, avokado yağının antioksidan özellikleri, yaşlanmanın olumsuz etkilerinin, organların degradasyonunun ve kanserin gelişmesinin önemli bir nedeni olan hücre hasarı risklerini azaltabilir. Mısır yağlarından avokado yağına basit bir geçiş yaparak, yaşlanmanın görünür ve içsel belirtilerini azaltabilir ve geleceğe yönelik sağlığı iyileştirebilirsiniz.  
  • Bitki besinlerinde bulunan fitoteroller - kolesterol benzeri bileşikler de, belirli kanser türlerinin önlenmesi yoluyla vücudun sağlığını ve esenliğini iyileştirebilir. Avokado yağında bulunan fitosterollerin, prostat kanserine yakalanma olasılığını tercihen etkilediği gösterilmiştir, bu da mısır yağlarından avokado yağına geçişin, yaşamı değiştiren tıbbi durumların ortaya çıkması riskini azaltabileceği anlamına gelir. 
  • Avokado yağı bileşimi ayrıca sağlığa yararlıdır - temel olarak kan şekeri seviyelerinin kontrolünde ve insülinin sağlıklı sekresyonunda etkili olan tekli doymamış yağlardan oluşur. Tip-2 diyabet hastası olanlar için bu büyük bir fayda olabilir. Ayrıca , vücutta sentezlenemeyen avokado yağında bulunan düşük Omega 3 ve 6 seviyeleri de vardır , bu yüzden de diyette  kullanılmaları   gerekir. 
  • Çalışmalar, avokado yağı da dahil olmak üzere belirli yağ türlerinin tüketiminin, artrit semptomları olan eklemlerdeki sertliği ve ağrıyı azaltabildiğini göstermiştir. Bu yaşlanma ile ilişkili bir sorundur ve inanılmaz rahatsız edici olabilir. Bu, avokado yağının sağlıklı olanlarda veya artritin erken dönemlerinde koruyucu etkilerinin olduğu anlamına gelebilir.  
  • Artritin (özellikle de osteoartrit) ciddiyetinin azalması diş sağlığı ile de ilgilidir: minerallerin kemik ve diş dokularına doğru şekilde alınması bu alanlarda sürekli sağlığın önemli bir parçasıdır. Çalışmalar, avokado yağının, dentin ve mine bakımı konusunda yardımcı olan kemik ve diş minerallerini bozan proteinleri bloke ettiğini düşündürmektedir. Vücudun bu bölgelerinde kalsiyum ve potasyum sağlığını koruyabilirsek, daha sağlıklı dişler, diş etleri ve kemiklere sahip olabiliriz.
  • Avokado yağı,  cilt sağlığı için yararlıdır! Avokado yağının A vitamini ve E vitamini emilimini iyileştirmedeki etkisinden daha önce bahsetmiştik , ancak E vitamini cilt ve saçın sağlığıyla yakından ilişkilidir. Aynı şekilde, cilde avokado yağı uygulandığında, nemlendirici bir maddedir, UV ışın koruması sağlar ve kanser hücreleriyle savaşmak için kullanılan persin gibi kimyasallar içerir. Avokado yağının anti-enflamatuar etkileri, deriye uygulandığında doğrudan etkili olabilir, lekeler ve düşük seviyeli tahrişler etrafında iltihap görünümünü azaltır. 
  • Cilt sağlığında olduğu gibi, avokado yağı saçlarla beslendiğinde veya doğrudan saça uygulandığında saçların kozmetik ve sağlık özellikleri için faydalıdır. Anahtar besinlerin emilimi ve kullanımı pişirme yoluyla elde edilir, ancak saça doğrudan uygulama, esansiyel yağların dengesini destekler ve hasarı onarmaya yardımcı olur. Bu genellikle aşırı rüzgar, ısı, soğuk, tarama ve kuru saça bağlı hasarı tedavi etmek için kullanılır. 

Cilt için Avokado Yağı Nasıl Kullanılır ? 

Avokado yağını cilt bakım rutininizde çeşitli şekillerde kullanabilirsiniz. Yağı cildinize masaj yaparak yüzünüze maske gibi sürün ya da duş losyonunuza ekleyebilirsiniz. Herhangi bir yan etki olmaksızın her gün veya ayda birkaç kez kullanılabilir. Nereden başlayacağınızdan emin değil misiniz? Avokado yağı aşağıdaki şekillerde kullanmayı deneyin:

  • Çatlamış bir cilt için bir losyon olarak kullanılabilir. Cildi yıkadıktan sonra cildinize iyi miktarda avokado yağı sürün . Avokado yağını kendi başınıza kullanabilir veya günlük vücut losyonlarınızdan birine birkaç damla ekleyebilirsiniz.
  • Bir yüz yağı nemlendirici olarak 1 onsluk bir şişenin 2 / 3'ünü avokado yağı ile doldurun. Tamanu gibi başka bir besleyici yağ alın veya emu ve şişenin son üçte birini doldurmak için kullanın. Lavanta veya gül gibi en sevdiğiniz esansiyel yağın üç ila dört damlacık ekleyin. Kapağı sıkın ve iyice çalkalayın. Ev yapımı yağın birazını elinizin avuçlarına dökün, parmaklarınızı yağa batırın ve yüzünüze uygulayın. Yağı el nemlendiricisi olarak da kullanabilirsiniz. Şişeyi güneş ışığından uzak tutarsanız, yağ bir yıla kadar sürebilir.
  • Ev yapımı bir yüz maskesi olarak olgun bir avokadoyu küplere kesin ve az miktarda avokado yağı ekleyin. Düz bir macun içine ezmek için bir çatal veya kaşık kullanın. Macunu yüzünüze uygulayın ve 10 ile 15 dakika bekleyin. Cildinize bağlı olarak avokado maskesini ılık su veya yüz temizleyici ile yıkayabilirsiniz.
  • Doğal yaşlanma karşıtı bir cilt kremi olarak  2 yemek kaşığı hindistancevizi yağı 1/2 çay kaşığı   E vitaminli yağ  ve 1 çorba kaşığı Shea yağı ile 1/4 bardak avokado yağı bir cam kavanozda karıştırın. Kavanozu, kapağı olmadan, yaklaşık dört inç su ile dolu bir kaba koyun. Ocakta ısıtın. Malzemeleri kavanoza eritirken karıştırın. Eritildikten sonra, karışımı daha küçük bir kavanoza dökün ve karışım sertleşene kadar bekletin. Kapağı kavanozun üzerine koyun ve kremi serin bir yerde saklayın.

Saç için Avokado Yağı Nasıl Kullanılır ? 


Araştırmalar lavanta ve nane esansiyel yağlarının saç gelişimini destekleyebileceğini düşündürmektedir . Avokado yağı, uçucu yağlar için yaygın olarak bir taşıyıcı yağ olarak kullanılır. Ev yapımı bir saç bakımı için üç ile altı damla nane veya lavanta esansiyel yağı ile bir avokado yağı karışımı karıştırın.

Ayrıca saç derisine  avokado yağı ile masaj yapabilirsiniz. Avokado yağı kan akışını hızlandırmaya ve bloke foliküllerin önünü açmaya yardımcı olur. Bu etkiler saç dökülmesine yardımcı olabilir. Cildiniz yağı kolayca emecektir, bu yüzden endişelenmeyin - saç derisine yağlı bir yapı bırakmaz. Saçınıza çok fazla avokado yağı kullanırsanız, yağ gitmediğini hissedene kadar kimyasal içermeyen bir şampuanla iyice yıkayabilirsiniz.   



Sağlık açısından son derece faydalı olan At Kestanesi Yağı hakkında bilgi edinmek için linke tıklamanız yeterlidir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder