24 Mayıs 2016 Salı

Karabiber Yağı


Bir baharat olarak kullanılan karabiber oldukça faydalı bir içerik sağlamaktadır.  Ayrıca karanfil yağı olarak da kullanılan bu içeriğin faydaları hakkında aşağıda ayrıntılı bilgiler yer almaktadır. Eğer sizlerde bu yağın faydalarını öğrenmek ve kullanmak isterseniz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. 

Karabiber Yağı Nedir ? 


Karabiber YağıKarabiber yağı, dünyada yaygın ve popüler olan bir baharat olarak kabul edilen karabiberden elde edilir. Karabiber, bilimsel adı Piper nigrum olan biber bitkisinin kurutulmuş meyvesidir. Mutfak uygulamalarında yoğun olarak kullanılır ve sıcak tadıyla iştah açıcı bir aroması vardır.Karabiber tohumlarından soğuk pres yöntemiyle elde edilen karabiber yağının içeriğinde, Phellandrene, Pinen, Limonene, Mirsen, Linalol, Sabinene, Beta bisabolene, Beta karyofillen, Alfa termineol, Pinocarveol, Alfa terpenene, Kamfen, Kalsiyum, K Vitamini, Manganez, Lif, Demir, Fosfor, Selenyum ve Potasyum bulunmaktadır.

Karabiber Yağı Faydaları

  • Karabiber, sindirim için oldukça faydalıdır çünkü sindirim sistemini, ağızdaki tükürük bezlerinden, kalın bağırsağa kadar, sindirimi kolaylaştırmak için asit ve safra gibi sindirim sistemi sularının salgılanmasını teşvik etmek de dahil olmak üzere uyarır.  Ağız ya da sindirim sistemi, sarılık ya da aşırı asidite ülseri muzdarip insanlar biber tüketmekten kaçınmalıdır. Karabiber yağı, lezzetli ve sağlıklı bir alternatiftir. 
  • Karanfil yağı antispazmodik açısından etkilidir ve kramplar, kaslar, spazmlar veya konvülsiyonlar durumunda iyi bir rahatlama sağlar. 
  • Karabiber  yağı gazları uzaklaştırır, mide ve bağırsaklarda  gaz oluşumunu engeller. Aynı zamanda gaz oluşumundan sorumlu olan bakterileri de önlemeye yardımcı olur. 
  • Karabiber yağının hafif pürjör özellikleri vardır, ancak hint yağı gibi diğer müstahzarların aksine, sistem için güvenlidir. Bağırsakların temizlenmesine yardımcı olur ve aynı zamanda sindirim ve boşaltım sistemindeki enfeksiyonları iyileştirir. 
  • Karabiber yağının en iyi özelliklerinden biri  uyarma ve dolaşımın iyileştirilmesidir, bu nedenle romatizma ve eklem iltihabına , özellikle belirtilerin en çok alevlendiği kış mevsiminde, hemen rahatlama sağlar . Ayrıca ürik asit gibi toksinlerin kandan uzaklaştırılmasında da etkilidir, böylece kronik romatizma, artrit ve gut hastalarından yararlanır.  
  • Karabiber yağı, yutulduğunda terlemeyi ve idrara çıkmayı artırır. Bu özelliklerin ikisi de gözeneklerin temizlenmesi, vücuttan toksinlerin uzaklaştırılması önemli bir rol oynar.Terleme ve idrara çıkma, vücudunuzdaki ekstra su ve yağları ortadan kaldırarak kilo almayı, kan basıncını düşürmeyi ve vücudun çok rahat etmesini sağlar. Bu özellikler inflamasyonu azaltmak için de yararlıdır. 
  • Karabiber yağı vücudu oksidanların (serbest radikaller) yaptığı hasarlardan korur ve ayrıca daha önce yapılmış olan hasarları onarmaya da yardımcı olur. Ayrıca görme kaybı, maküler dejenerasyon, cildin buruşması, dejenerasyon ve kas gevşemesi, eklemlerdeki hareketlilik kaybı, sinir bozuklukları ve hafıza kaybı gibi yaşlanmanın olumsuz etkilerini geciktirir. 
  • Herhangi bir yan etki olmadan karabiber yağı iyi antibakteriyel özelliklere sahiptir. Ağız, kolon, sindirim sistemi ve idrar yollarında bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde çok etkilidir. Ayrıca uzun süreler boyunca eklendiği yiyecekleri dezenfekte ederek bakteriyel enfeksiyonlardan korur. 
  • Karabiber yağı da bazı yararlı mineraller ve vitaminler açısından zengindir. Örneğin, antioksidan aktivitenin yanı sıra oküler sağlık için çok yararlı olan A vitamini (beta-karoten) vardır. Uygun dolaşım ve metabolik fonksiyonları, kasları ve kemikleri korumak için gerekli olan K vitamini içerir. Ayrıca, kalsiyum, potasyum ve selenyum içerir. Kalsiyum, kan basıncını düzenleyen kemikler ve potasyum için iyi olsa da, beynin düzgün çalışması için kemiklerin, tırnakların, kıl foliküllerinin ve dişlerin düzgün oluşumu için selenyum gereklidir.


Karabiber Yağı Nasıl Kullanılır ?

Yapısı itibariyle esansiyel ve yakıcı özelliği bulunan karabiber yağını lavanta, rezene, ıhlamur, limon, adaçayı, zencefil, karanfil, ardıç, bergamot, sandal ağacı, ylang-ylang, kişniş, sardunya, greyfurt ve sığla yağı ile karıştırıp, aromasının kaybolmaması için bir saklama kabında saklanması gerekmektedir.

Cilt bakımında; hassas cilt haricindeki cilt tipine sahip olan kişiler karabiber yağını cildine masaj yaparak sürmek suretiyle kullanabilmektedir. Ancak hassas ciltliler karabiber yağını direk olarak ciltlerine uyguladıkları zaman ciltlerinin yanma tehlikesiyle karşı karşıya kalma olasılığı vardır.



Özellikle diş ağrısı sorunları karşı kullanılan  Karanfil Yağı hakkında bilgi almak için linke tıklamanız yeterlidir. Yazımızı okuduğunuz için teşekkür eder, sağlıklı günler dileriz. 

1 yorum:

  1. Merhaba Pınar Hanım Kadıncabakış sitesinde açmış olduğunun sivilce izleri için TCA uygulaması konusuna mesaj yazmıştım sanıırm o Blog la artık ilgilenmiyorsunuz yardımcı olabilirseniz.

    YanıtlaSil