23 Haziran 2016 Perşembe

Mısır Yağı

En çok tüketilen yağlardan biri olan mısır yağı ülkemizde de son derece fazla tüketilmektedir. Genelde mısır yağının faydaları konusundan tartışmalar sürmektedir fakat genel olarak faydalı olduğu yönünde bilgiler yer almaktadır. Bizlerde genel kabul gören faydaları hakkında ve mısır yağının nasıl elde edildiği hakkında bilgiler vereceğiz. İyi okumalar dileriz. 

Mısır Yağı Nedir ? 


Mısır Yağı
Mısır yağı, dünyanın en yaygın olarak yetiştirilen ve tüketilen ürünlerinden biri olan mısır bitkisinin tohumundan elde edilir. Bu büyük kullanılabilirlik nedeniyle, en ucuz bitkisel yağlardan biridir ve bu nedenle çok yaygındır. Mısır yağı, genişletilmiş bir ekspeller presleme, arıtma ve buhar damıtma işlemiyle elde edilebilir. Bu, çok yüksek bir duman noktasına sahip olan bir yağ yaratırken, onu pişirme için ideal kılarken, aynı zamanda yağdan yararlı bileşiklerin birçoğunu da saflaştırır, bu durumda, birkaç sağlık yararı vardır. 
Bu yağın rafine edilmemiş versiyonu bile yağ ve kalorilerde çok yüksek olduğu ve zeytin veya badem gibi diğer bitkisel yağlardan daha az sağlıklı olduğu söylenir. Mısır yağı kullanmaktan faydalanmak istiyorsanız, soğuk preslenmiş ve organik veya rafine edilmemiş çeşitlerini kullanmayı tercih etmelisiniz. Bunlar daha düşük bir sıcaklık noktasına sahip olacak, fakat aynı zamanda mısır yağının çeşitli sağlık yararları sağlayan tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlara da sahip olacaktır. 

Mersin Yağı


Bir meyve yağı olarak bilinen mersin yağı genelde kadınlar açısından göğüs büyütme işlemlerinde kullanılsa da tek kullanım alanı veya faydası bu değildir. Mersin yağı sağlık açısından son derece yararlı bir yağ olarak karşımıza çıkmaktadır. Bizlerde bu güzel meyvelerden elde edilen mersin yağının faydaları konusundan sizlere bir yazı sunacağız. İyi okumalar dileriz. 

Mersin Yağı Nedir ? 


Mersin Yağı
2-3 metreye kadar boylanabilen, mor renkte meyveleri olan ve beyaz çiçekli bir ağaç olan mersin ağacının yapraklarından buhar distilasyon yöntemi ile elde edilen mersin yağı, yapısında bulundurduğu antiseptik özellikleriyle özellikle egzama tipi rahatsızlıklarda etkili bir yağdır. Bünyesinde, uçucu yağ ve tanen ile şekerler ve organik asitler içerir. Özellikle, terpen, pinen, myrtol gibi maddeler yüksek oranda bulunmaktadır.

Melisa Yağı


Melisa yağı hoş bir kokuya sahip olan bitkisel bir kaynaktır. Bizler bu yazımızda sizlere; melisa yağı nedir ,faydaları nelerdir ve nasıl kullanılmaktadır sorularını cevap üreteceğiz. Merak edenler için yazımızın yararlı olacağını düşünüyoruz. İyi okumalar dileriz. 

Melisa Yağı 

Melisa Yağı
Limon melisa ( Melissa officinalis ) nane ailesindeki bir bitkidir.  Bitki Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya'ya özgüdür, ancak dünya çapında yetiştirilmektedir.Melisa çiçeğinin yapraklarından buhar disitelizasyon yöntemi ile elde edilen melisa yağı limonu anıran aroması ile esansiyel bir özelliğe sahiptir.Oğul otu olarakta bilenen melisa çiçeğinden elde edilen melisa yağı özellikle bileşiğindeki şeker oranın düşüklüğü sayesinde şeker hastalarının sıklıkla kullandığı bir bitkisel yağdır.

17 Haziran 2016 Cuma

Mango Yağı


Mango yağı hakkında sizlere aşağıda bir alıntı sunacağız. Yazımızda öncelikle sizlere mango yağı hakkında bilgiler vereceğiz. Daha sonra mango yağının genel faydalarından bahsedeceğiz. Cilt ve saç için ayrıca bakım faydalarına da değineceğiz. İyi okumalar dileriz. 

Mango Yağı

Mango Yağı
Mango meyvesinin bademe benzeyen çekirdeklerinden soğuk press yöntemiyle elde edilen mango yağı, anavatanı olan Güney Asya’da, pişirme yağı olarak kullanırken  özellikle sağlıklı bir diyet için omega-9 içerdiğinden de dolayı yemeklerde kullanılır ve düzenli tüketilir.
Olgunlaşmış meyvelerde kabuğu soyulmuş meyve eti reçineli tatlı bir koku verir. Her meyvenin iç kısmında 1-2 mm çapında tohumu koruyan bir kabuk ve bu kabuğun altında bitkinin embriyosunu taşıyan bir tohum bulunur. Mango yağı kozmetik sanayinde pek çok sabunda, losyonlarda, şampuanlarda ve saç için sıcak yağ bakımı olarak kullanılmaktadır. Yağın asit değerleri ortalama şu şekildedir.
Katı Gürünümü sayesinde , yapısal özellikleri ile kakao yağı ve shea butter ile benzeyen mango yağı aynı amaçlar için kullanılmaktadır. Doğal şeklinde yarı katı kıvamda ve yağlı olmayan bu yağ cilt ve özellikle saç üzerinde önemli nemlendirici olarak kullanılır.

Macadamia Yağı

Macadamia yağı son derece sağlıklı bir yağ olarak karşımıza çıkmaktadır. Bizlerde bu sağlıklı yağın avantajlarından yararlanmanız için sizlere bazı bilgiler vereceğiz. Macadamia yağının faydalarından ve kullanımından bahsedeceğiz. Ama öncelikle Macadamia yağı nedir sorusunun cevabını kısa bir şekilde verelim. İyi okumalar. 

Macadamia Yağı


Macadamia Yağı
Macadamia yağı macadamia fındık ağacının fındıklarından soğuk presleme yöntemi ile elde edilmektedir, ki bu ağaç esas olarak Hawaii'de bulunan ağaçtır. Yağ, hafif yağlı olmayan, deriye ve saç miline kolayca emilen, açık sarı, neredeyse renksiz, rafine bitkisel bir yağdır. Hafif bir besin aromasına sahiptir ve en önemli esansiyel yağ asitleri kaynaklarından biridir. Uzmanlara göre macadamia yağı besin içeriği son derece sağlıklıdır. Macadamia yağı içerisinde;   kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, sodyum, ve hatta bakır vardır. Yağ asitlerine gelince, palmitoleik ve oleik asitlerle yüksek konsantrasyonda palmitik, stearik, palmitoleik, oleik ve linoleik içerir. Yüksek yağlı asit ve besin bileşimi nedeniyle cilt ve saç için favori bir yağdır.

3 Haziran 2016 Cuma

Limon Yağı


Balık yerken, salata hazırlarken hatta çay içerken kullandığımız limonun faydaları artık herkes tarafından bilinmektedir. Fakat limon yağı daha az bilinmektedir ve bizler bu oldukça faydalı yağ hakkında sizlere bilgi vermeye çalışarak limon yağını kullanmanızı sağlayacağız. İyi okumalar dileriz. 

Limon Yağı Nedir ? 


Limon Yağı
Limon yağı ; limon kabuklarından distilasyon yöntemiyle elde edilmektedir. Parfümeri ve kozmetik sektöründe kullanımı yaygındır.  Eterik yapısı en güçlü esansiyel yağlardan olan limon yağı , limon çekirdeği yağından farklı olarak distilasyon yani buharla damıtma yöntemi ile elde edildiği için eterik yapısı daha yüksektir.

Limonun doğal yapısında taşıdığı C Vitaminin yanında özellikle strik asit oranı distilasyon yöntemiyle neredeyse en saf haline geldiğinden, limon yağı çok güçlü bir antioksidan özelliği kazanmaktadır. Bu yüzden kullanımı esnasında soğuk pres yöntemiyle elde edilmiş bitkisel yağlarlar seyreltilerek kullanılması en doğru yöntemdir.

2 Haziran 2016 Perşembe

Lavanta Yağı

Lavanta Yağı
Hoş kokusu ve taşıyıcı yağ olması sebebi ile neredeyse her türlü bakım için kullanılan lavanta yağı hakkında sizi bilgiler vereceğiz. Bu yağın nasıl elde edildiğinden , faydalarından ve kullanımından bahsedeceğiz. İyi okumalar dileriz. 

Lavanta Yağı

Lavanta yağı; lavanta çiçeğinin tohumlarından buhar distilasyon yöntemiyle elde edilir. Lavanta yağı, eterik uçucu bir yağdır. Tüm eterik yağlarda olduğu gibi lavanta yağı da saf olarak kullanılmaz. Lavanta suyundan elde edilen lavanta yağı genellikle çiçeklerden elde edilir. Lavanta esansiyel yağı aynı zamanda, geleneksel parfümlerin yapımında kullanılmaktadır. 

1 Haziran 2016 Çarşamba

Lahana Yağı


Lahana YağıLahana yağı, turpgiller familyasından; iri ve kalın yapraklı bir yapıya sahip lahanın tohumlarından soğuk pres yöntemiyle elde edilmektedir. Özellikle, kalsiyum, bakır, kükürt, magnezyum, demir, potasyum açısından zengindir. Lahana yağı hakkında sizlere aşağıda sizlere detaylı bir alıntı sunacağız. İyi okumalar dileriz. 

Lahana Yağı Nedir ? 

Bulabileceğiniz en faydalı yağların başında gelen lahana yağı içinde bulundurduğu vitamin, mineral, magnezyum, potasyum, kalsiyum vb. sayesinde kanser hücrelerinin vücut da bulunmasını engeller.

Kuşburnu Yağı


Bitkisel çay olarak tükettiğimiz kuşburnu oldukça faydalı olmanın yanı sıra hoş bir aromaya sahiptir. Ayrıca bu bitkisel kaynaktan elde edilen yağda sağlık açısından son derece faydalıdır. Kuşburnu yağı faydaları ve kullanımı hakkında sizlere aşağıda sunacağımız umarım işinize yarayacaktır. İyi okumalar dileriz. 

Kuş Burnu Yağı 

Kuşburnu YağıKuşburnu yağı kuşburnu meyvesinin çekirdeklerinden soğuk pres yöntemiyle sıkılarak elde edilen bir yağdır. Sert bir yapıya sahip olan kuşburnu çekirdeği diğer bitki yada meyve çekirdek yada tohumlarından farklı olarak, yağ oranıda yaklaşık %6 civarında yani oldukça düşük oranda yağ oranına sahiptir.

Bu özelliği, Kuş burnu yağının hem elde ediliş sürecini zahmetli kılması hemde yağın kalitesi açısından özellikli bir yağ olmasını sağlamaktadır. Kuşburnu  yağı zengin yağ asitlerinin yanı sıra özellikle yoğun bir şekilde A vitamini,C vitamini, Betakaroten ve E vitamini barındırır. İçeriğinde yüksek oranda barındırdığı, C vitamini sayesinde ciltte kollajen üretimini uyarır ve gerek yaşlanmadan kaynaklı gerekse doğum ve UV ışınlarına maruz kalmaktan kaynaklı cilt lekelerine karşı savaşarak tüm bu olumsuz etkileri gidremede büyük ölçüde yardımcı olur.

30 Mayıs 2016 Pazartesi

Kimyon Yağı


Kimyon daha çok bir baharat olarak yemeklerde kullanılmaktadır. Özellikle köfte gibi ızgara türlerinden kullanılan bu hoş kokulu baharat ayrıca yağı elde edilerek de kullanılmaktadır. Bizlerde kimyon yağının nasıl elde edildiğine, faydalarına ve kullanımına değineceğiz. İyi okumalar dileriz. 

Kimyon Yağı Nedir ? 

Kimyon YağıKimyon yağı'nın sağlığa faydaları, bakterisit, karminatif , sindirim, diüretik, antiseptik, anti-spazmodik, detokslayıcı, emenagog, uyarıcı, sinir ve tonik madde özelliklerine bağlanabilir. Kimyon yağı, kurutulmuş ve ezilmiş tohumlarından bir buhar damıtma işlemiyle çıkarılır. Kimyon bilimsel olarak Cuminum Cyminum olarak bilinir. Kimyon tüm dünyada bir baharat olarak oldukça popülerdir. Kimyonun tıbbi özelliklerinin neredeyse tamamı, saf haliyle, kimyon tohumlarından çok daha etkili ve faydalı olan esansiyel yağlarından gelmektedir. Kimyon  yağı çoğunlukla Kiminik Asit, Cymene, Dipenten, Limonen, Phellandrene ve Pinene'den oluşur . Şaşırtıcı tıbbi özellikleri ve sağlık yararları vardır.

Keten Tohumu Yağı


Keten tohumu yağı özellikle zayıflama ile eş değer tutulsa da sağlık açısından bir çok yarar sağlamaktadır. Bu yararlara aşağıdaki yazımızda değinilmektedir. Fakat önceden belirtmek gerekir ki keten tohumu yağı soğuk press alınmalıdır ve tüm faydalarından yaralanmak için buna dikkat edilmelidir. 

Soğuk Press Keten Tohumu Yağı 


Keten Tohumu YağıKeten tohumu yağı, linum usitassimum adı verilen bitkinin tohumlarından elde edilir. Balıklarda ve tavuklarda bulunan yüksek Omega-3 yağ asitleri yoğunluğundan dolayı popülerlik kazanmaktadır ve bu nedenle vejetaryenler için idealdir.

Keten tohumu yağı soğuk press sıkılma ile elde edilmektedir ve bu sayede ısıya tabi kalmadığı için besin değerlerini kaybetmemektedir. Sizlerde keten tohumu yağı alırken soğuk press yöntemi ile sıkıldığına emin olmalısınız. 

Kayısı Çekirdeği Yağı


Kayısı oldukça sevilerek tüketilen bir meyvedir hatta sert çekirdekleri kırılarak elde edilen iç kısmı bile tüketilmektedir. Bu çekirdeklerden ayrıca kayısı çekirdeği yağı da elde edilmektedir. Kayısı çekirdeği yağı sağlık açısından son derece faydalı olmakla beraber, cilt ve saç bakımında da kullanılmaktadır. İyi okumalar dileriz. 


Kayısı Çekirdeği Yağı Nedir ? 


Kayısı Çekirdeği Yağı
Adından da anlaşılacağı gibi, kayısı çekirdeği yağı, kayısı ağacının meyvesi olan Prunus armeniaca olarak bilinen kayısı ağacının çekirdeğinden elde edilir. Kayısı çok sayıda farklı türleri olmasına rağmen, çekirdeklerinde bulunan yağ gibi çok benzer besin profillerine sahiptirler. Soğuk presleme yöntemi ile kayısı çekirdeği yağı meyvenin ortasındaki sert çekirdeklerden çıkarılabilir.
Bu yağ oldukça hafif ve dünyanın belirli bölgelerinde çok sayıda mutfak çalışması için popüler bir ek olarak aromatik bir tada sahiptir. Bazı durumlarda, insanlar yemek pişirmek ve tıbbi amaçlı olarak badem yağını kayısı çekirdeği yağı ile değiştirirler. Her bir çekirdeğinde yüksek bir yağ konsantrasyonu vardır ve binlerce yıldır geleneksel Çin tıbbında birçok uygulama göz önüne alındığında kullanılmaktadır. İki farklı çeşit kayısı çekirdeği yağı vardır ; biri kozmetik amaçlı ve diğeri ise mutfak tüketimi için kullanılır. Bu yağ, yüksek seviyelerine sahiptir , E vitamini , K vitamini ve güçlü bir dizi antioksidanlar içermektedir. Caffeic asit ve çeşitli kateşinler gibi, bu yağın tüm sağlık yararlarından faydalanmanızı sağlar.

Karanfil Yağı


Hoş kokusu ile özellikle ağızdaki kötü kokuyu gidermesi ile bilinen karanfil bitkisi ayrıca yağ olarak da kullanılmaktadır. Karanfil yağının faydası sadece ağız sağlığı için değildir. Genel sağlık açısından son derece faydalı olan karanfil yağı ayrıca cilt ve saç için de son derece yararlıdır. Bu yağın bu faydalarını öğrenmek için aşağıdaki yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. 

Karanfil Yağı Nedir ?


Karanfil Yağı4 mevsim yaprağını dökmeyen bir çiçek olan karanfilin tomurcuklarından elde edilen karanfil yağı, karanfil tomurcuklarının soğuk prese tabi bırakılmasıyla elde edilir  Çok sayıda tıbbi özelliğe sahiptir ve ağrıyı azaltmak için topikal olarak kullanılır. Yağ, ana bileşiğin öjenol olduğu bitki kaynaklı fenilpropanoidler açısından zengindir. Diğer biyoaktif bileşikler arasında timol, karvakrol ve sinnamaldehit bulunur. Karanfil yağı rengi soluk sarıdan altın kahverengiye kadar değişir. Karanfilkine benzer baharatlı bir kokusu vardır. Yağ ayrıca bir koku ve aroma maddesi olarak da yaygın olarak kullanılır. 

24 Mayıs 2016 Salı

Karabiber Yağı


Bir baharat olarak kullanılan karabiber oldukça faydalı bir içerik sağlamaktadır.  Ayrıca karanfil yağı olarak da kullanılan bu içeriğin faydaları hakkında aşağıda ayrıntılı bilgiler yer almaktadır. Eğer sizlerde bu yağın faydalarını öğrenmek ve kullanmak isterseniz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. 

Karabiber Yağı Nedir ? 


Karabiber YağıKarabiber yağı, dünyada yaygın ve popüler olan bir baharat olarak kabul edilen karabiberden elde edilir. Karabiber, bilimsel adı Piper nigrum olan biber bitkisinin kurutulmuş meyvesidir. Mutfak uygulamalarında yoğun olarak kullanılır ve sıcak tadıyla iştah açıcı bir aroması vardır.Karabiber tohumlarından soğuk pres yöntemiyle elde edilen karabiber yağının içeriğinde, Phellandrene, Pinen, Limonene, Mirsen, Linalol, Sabinene, Beta bisabolene, Beta karyofillen, Alfa termineol, Pinocarveol, Alfa terpenene, Kamfen, Kalsiyum, K Vitamini, Manganez, Lif, Demir, Fosfor, Selenyum ve Potasyum bulunmaktadır.

Kantaron Yağı


Kantaron yağı genelde 2 çeşiti olan bir yağdır; kırmızı kantaron yağı ve sarı kantaron yağı... Fakat daha çok sarı kantaron yağı kullanılmaktadır. Bu açıdan bu yazı sarı kantaron yağının faydaları ve kullanımı ile ilgilidir. 

Kantaron Yağı Nedir ? 


Kantaron YağıSarı kantaron yağı sarı kantaron olarak bilinen çiçekli bitkinin  yağ infüzyon ile elde edilir ve  dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır. Sarı kantaron yağının isminin , bitkinin kendisinden elde edilen uçucu yağa ve solmuş çiçeklerin yağa batırıldığı ve uçucu bileşenlerin ekstrakte edildiği bir preparasyona uygulanabileceğini belirtmek önemlidir. Kullandığınız türe bağlı olarak, kullanım yönergeleri farklı olabilir, bu nedenle bunu dikkate aldığınızdan emin olmanız gerekir. Bu yağ, en yaygın olarak bir masaj yağı olarak kullanılır , ancak diğer kremler, tuzlar, nemlendiriciler ve etkilerini iyileştirmek için doğal ilaçlar da kullanılabilir.  Bu yağ, bir dizi olumsuz yan etkiye sahip olabileceğinden, içsel olarak tüketilmemelidir. Bu yağdaki aktif maddeler hiperforin ve hiperisin yanı sıra antioksidan özelliklere sahip çeşitli seskiterpenler, rutin, kaempferol ve kuersetin'dir . Oldukça güçlü olduğu ve fazla kullanıldığında istenmeyen yan etkilere yol açabileceği için bu yağın ılımlı olarak kullanılması tavsiye edilir. 

Kanola Yağı


Faydaları ve zararları hakkında tartışmalar devam eden özellikle ülkemizde beslenme konusundan uzman olan Canan Karatay tarafından zararlı olarak belirtilen kanola yağı hakkında size bilgiler vereceğiz. Bu yağın genel yararları hakkında bilgiler vereceğiz, tabiki bunlar genel kabul gören yararlardır. İyi okumalar dileriz. 

Kanola Yağı


Kanola YağıKanola yağı , kanalo yağının tohumlarından soğuk pres yöntemiyle elde edilen kanalo yağı, A, D, E ve K vitaminleri bakımından zengin ve bağışıklık sistemini güçlendirici özelliklere sahiptir. Kanola yağı, vitamin E ve K gibi çeşitli vitaminler ve toplam doymuş yağ asitleri, çoklu doymamış yağ asitleri ve toplam trans dahil olmak üzere lipitleri içeren bir besin deposudur . Kanola yağı, sıfır kolesterol içerir ve 884 kcal / 100gram'da iyi bir enerji kaynağıdır. Ayçiçeği ve aspir yağı hariç , kanola yağı bitkisel yağlar arasında en fazla tekli doymamış yağ içeriğine sahiptir .

Kakao Yağı


Kakao Yağı
Kakao yağı genelde bronzlaşmak için kullanılsa da ayrıca genel sağlık açısından faydalıdır. Bunun dışında cilt ve saç bakımı için de kullanılan kakao yağı kozmetik amaçlar için yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Bu kullanımlarının faydaları hakkında aşağıda sizlere sunacağımız alıntı değerli bilgiler vermektedir. İyi okumalar dileriz. 

Kakao Yağı Nedir? 

Kakao yağı (cocoa butter )olarak adlandırılan theobrama yağı, soluk sarı rengi ve saf ve yenilebilir olan kakao çekirdeğinin kavrulmasının ardından fermante edilmesiyle elde edilir.
Kakao yağı, çikolata imalatının hammaddesini oluşturur. Kakao yağının erime sıcaklığından dolayı sıklıkla ilaç yapımında, tıbbi alanda kullanılır. Oda sıcaklığında saklanabilir, fakat vücut sıcaklığında kolayca erir.

Kabak Çekirdeği Yağı


Ülkemizde genel olarak kavrulmuş bir çerez olarak tüketilen kabak çekirdeği içerdiği çinko sayesinde özellikle erkekleri prostat büyümesi ve prostat kanserine karşı korumaktadır. Tabi kavrulmamış olarak tüketilmesi gerekir. Kabak çekirdeği yağı da yukarıdaki faydaların yanında aşağıda aktaracağımız faydalara sahiptir. Daha fazla bilgi almak için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. 

Kabak Çekirdeği Yağı


Kabak Çekirdeği YağıKabak çekirdeği yağı,  kabak tohumlarından elde edilir ve geleneksel olarak 300 yıldan fazla bir süredir Avrupa bölgelerinde üretilir. Cucurbita pepo, kabakların bilimsel ismidir, ancak bu yağın yapıldığı düzinelerce çeşit ve alt türü bulunmaktadır.  Yağ kabaklardan elde edilen ve çiçeklerden edilen çekirdek içeriklerinin  preslenmesi ile elde edilir ve daha sonra çok çeşitli mutfak ve tıbbi uygulamalar için kullanılır ve şu anda dünyanın birçok yerinde kullanılabilir. Yağ, yağın kalınlığına bağlı olarak koyu yeşil veya koyu kırmızıdır, fakat yağın kahverengileşmeye başladığında acı tadı alır.

Mutfak uygulamalarında, tatlılarda salata sosu olarak kullanılır, hatta bir sos olarak  çorba ve güveçe de eklenir. Ancak, düşük yanma noktası nedeniyle, bir pişirme yağı olarak kullanılmaz. Yağın ısıtılması, oleik, linoleik, palmitik, stearik, linolenik ve diğer yağ asitleri dahil olmak üzere bu yağda önemli miktarlarda bulunan çoklu doymamış ve tekli doymamış yağları nötralize edecektir . Bu aktif bileşenler, bu yağ ile ilişkili sağlık yararlarının çoğunu sağlar.

Jojoba Yağı


Herkesin adını duyduğu özellikle cilt ve saç bakımında kullanılan jojoba yağı hakkında sizlere bilgiler vereceğiz. Bu yağın faydaları ve kullanımı hakkında ayrıntılı bilgiler yazımızda yer alacaktır. İyi okumalar dileriz. 

Jojoba Yağı Nedir ?

Jojoba YağıJojoba yağı  güney Arizona, güney Kaliforniya ve kuzeybatı Meksika'ya özgü bir çalı olan Simmondsia chinensis (jojoba) bitkisinin tohumundan gelen sıvıdır. Her ne kadar bir yağ denilse de, aslında sıvı bitki balmumudur ve bir dizi rahatsızlık için halk tıbbında kullanılmıştır. Yerli Amerikalılar, yaraları ve çürükleri tedavi etmek için jojoba yağı kullanıyor.
Bugün, genellikle sivilce ,  sedef hastalığı , güneş yanığı ve çatlamış cildi tedavi etmek için kullanılır . Aynı zamanda saçsız olan insanlar tarafından kullanılır çünkü saç çıkmasını teşvik eder. Çünkü jojoba yumuşatıcıdır, cildi rahatlatır ve saç köklerini açar. Birçok kişi , cildi ve saç ürünlerini yapmak gibi uçucu yağ kullanımları için taşıyıcı bir yağ olan jojoba yağını bilir ancak aslında kendi başına etkili bir cilt nemlendiricisi ve şifacıdır.

23 Mayıs 2016 Pazartesi

Hodan Yağı


Çiçeklerinin son derece güzel olduğu hodon'dan elde edilen hodon yağı genel sağlık açısından son derece faydalıdır. Ayrıca cilt bakımında kullanılan bu güzel yağımız hakkında siz değerli okuyucularımıza gerekli bilgiler vermeye çalışacağız. İyi okumalar dileriz. 

Hodan Yağı Nedir ? 


Hodan Yağı
Hodan yağı hodan çiçeğinin tohumlardan soğuk pres yöntemiyle elde edilen bir yağdır. Bünyesinde barındırdığı lilinolenik hodan yağının önemli bir yağ olmasını sağlarken aynı zamanda cilt ve saç bakımında çok değerli olmasını sağlamaktadır. Yüzlerce yıl öncesine dayanan hem tıbbi hem de mutfak kullanımının uzun bir geçmişi vardır. Yağ güçlü bir anti-enflamatuar özelliklere sahip bir yağ asidi olan yüksek bir gamma-linolenik asit (GLA) seviyesi sağlamaktadır. GLA'nın iyi kaynakları olan üç yağın, frenk üzümü tohumu, çuha çiçeği ve hodan yağı, hodanın en yüksek konsantrasyonu yüzde 17 ile 25 arasındadır. GLA, eklemleri ve cildin sağlıklı kalmasını sağlamaya yardımcı olduğu için en iyi şekilde bilinir.

Hodon yağı aynı zamanda A ve C vitaminleri, niasin, tiamin, riboflavin ve kolin de dahil olmak üzere makrobesinler ile yüklenir ve ayrıca proteinler, lif, mineraller ve diğer bitki bileşiklerini içerir.Genellikle bir kapsül içinde dahili olarak alınırken , aynı zamanda topikal olarak da uygulanabilir. Aromaterapide kullanılan yağ ayrıca solunabilir veya buharlaşabilir veya tatlı badem veya jojoba yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile karıştırılabilir .Yüzyıllardır geleneksel tıp uygulamalarında yaygın bir bitkisel tedavi olarak, bu yağın, en iyi beyin işlevini desteklemekten, ağrıyı hafifletmeye ve cilt koşullarını tedavi etmeye kadar uzanan bir çok kullanım alanı vardır.

Hint Yağı


Hint yağı genel sağlık açısından faydalı olduğu kadar cilt ve saç bakımı gibi kozmetik amaçlıda kullanılır ve  faydalara sahiptir. Bu yazımızda hint yağı hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra hint yağının faydalarına ; sağlık , saç ve cilt için ayrı ayrı değinilecektir. İyi okumalar dileriz.  

Hint Yağı

Hint YağıHint yağı , Afrika ve Asya'nın tropikal bölgelerine özgü olan ricinus communis bitkisinin tohumlarından elde edilir. Genellikle bir pamuk topu kullanılarak doğrudan cilde uygulanır.Hint yağı kullanımı nispeten güvenlidir, ancak bazı insanlar cildine uyguladıktan sonra yan etki bildirmiştir. Hint yağı anti-enflamatuar, antimikrobiyal, nemlendirici ve diğer bazı yararlı özelliklere sahip olduğu düşünülmektedir. Hint yağı cildi gençleştirmeye yardımcı olabilir. Hint yağı sarı bir renk tonu olan yarı saydam bir sıvıdır. Temizlik ürünlerinden boyalara kadar çok çeşitli ev eşyalarında aktif bir maddedir.

Ayrıca sindirim sorunları başta olmak üzere bir dizi tıbbi durumu tedavi etmek için kullanılmıştır. Hint yağı ince bağırsakta risinoleik asite ayrılır. Bu sindirim sürecini hızlandırır. Kanıtlar daha az kesin olsa da, hint yağı yüz ve cilt için bazı potansiyel faydalar göstermiştir. Hint yağı ve risinoleik asit deride emilimini artırmak için düşünülen ve bazen dermatoz, dahil olmak üzere çeşitli deri durumlarının tedavisinde kullanılan sedef ve akne gibi durumlar için kullanılmaktadır. Ayrıca, bunu destekleyen hiçbir bilimsel literatür olmasa da, kirpikler dahil olmak üzere saç büyümesini teşvik eden hint yağının anekdot raporları da vardır.

20 Mayıs 2016 Cuma

Hindistan Cevizi Yağı


Hindistan cevizi  yağı  sağlık, cilt ve saç için kullanımı oldukça yaygındır. 

Hindistan Cevizi Yağı Nedir? 

Hindistan cevizi (Cocos nucifera), palmiyegiller (Arecaceae) familyasından tropik bölgelerde yetişen meyvesi yenen bir palmiye türü.Hindistan cevizi çok besleyici, güçlendirici ve şişmanlatıcı bir besindir.


Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Elde Edilir

Hindistan Cevizi YağıYağca zengin olan beyaz etli bölümü kepçeyle çıkarılarak yeniden kurutulur. Olgunlaşmış Hindistan cevizleri toplandıktan sonra kabukları kesilir, güneşte veya fırınlarda kurutulur. Kurutma işleminden sonra içindeki etli kısımda nem miktarı % 7’nin altına düşer. Bu şekilde endospermin etli kısmının güneş altında kurutulmuş ve preslenerek yağ elde edilen şekline copra denir. Yaklaşık 1.000 Hindistan cevizinden220 kgcopra elde edilir.100 kilogramcopradan ise63 kgyağ çıkarılır. 




Gül Yağı


Sevginin ve aşkın temsilcisi olan güllerden elde edile gül yağı oldukça faydalı bir içerik olarak karşımıza çıkmaktadır. Gül yağı hoş kokusu ile kullanımı son derece kolay bitkisel bir yağdır. Bu yağın faydalarından yararlanmak ve kullanımı hakkında bilgi edinmek için yazımızı okumaya devam ediniz. 

Gül Yağı Nasıl Elde Edilir ? 

Gül YağıGül yağı, gül yapraklarının buhar ile damıtılmasıyla elde edilen çok değerli bir bitkisel yağdır. Gül yağının değerli bir yağ olmasını sağlayan en önemli özelliği, gül çiçeğinin yetiştirilmesindeki zahmet ve buhar yöntemiyle damıtılması sürecinin meşekkatlidir. Özel destelizasyon kazanlarında buhar kullanılarak yüzlerce kilo gül yaprağının uzun işlemler sonucunda yağının çıkarılması gül yağının fiyatlandırılmasını gram olarak sağlamıştır. Oran olarak 4 ton gül yaprağından azami 1 kilo gül yağının elde edildiği düşünülecek olursa bu yağın neden bu kadar değerli olduğunu anlamak çok daha kolay oluyor.Gül yağı elbette çok güçlü antiseptik özelliği ve içeriğindeki bileşiklerle özellikle cilt açısından çok faydalı bir yağdır. Ancak maliyetinin bu kadar yüksek oluşu gül yağını sadece parfüm üretiminde kullanılan özel bir yağ olmasına neden olmuştur.

Emu Yağı


Bitki yağlarından farklı olarak emu yağı aslında bir kuşun yumurtasından elde edilen yağdır. Bizler oldukça az bulunan fakat son derece faydalı olan bu yağ hakkında sizlere bazı bilgiler vereceğiz. Umarım vereceğimiz bilgiler işinize yarayacaktır. İyi okumalar dileriz. 

Emu Yağı Nedir? 

Emu Yağı
Emu, bilimsel olarak Dromaius novaehallandiae olarak adlandırılan uçamayan bir kuştur.  Kuş, Avustralya'ya özgüdür, ancak birçok ülkede, besleyici emu ve tıbbi emu yağının artan bir popülaritesi nedeniyle beslenmektedir. Emu yağı, kuşun cildinin altındaki birikintilerden toplanan çoğunlukla yağdan oluşan parlak sarı bir sıvıdır.

Bazı benzersiz avantajlara sahip olabilecek yaygın olarak satılan bir ticari üründür. Yağlar toplandıktan sonra, saf yağ üretilinceye kadar çeşitli filtrelerden ve işlemlerden geçirilirler. Farklı emu yağı tipleri farklı filtrasyon ve işleme seviyelerine bağlıdır.

Çoğu emu yağı, bakteri ve kirletici maddeleri azaltmak için tam işlemden geçirilir. Bazı emu yağları, daha fazla yağ asidi içeriği oluşturmak için diğerlerinden daha fazla rafine edilir.   Tamamen saf emu yağı her zaman tamamen rafine edilecektir. Bu yararlı etkileri için çalışılan emu yağı türüdür.

Babasu Yağı


Sadece cildiniz ve dudaklarınız için değil, aynı zamanda yemek pişirmek için de kullanabileceğiniz çok amaçlı bir yağ arıyorsanız yazımız tam size göre.. Babassu yağı, sayısız amaçlarla kullanılabilen harika bir yağdır. Bu yağ hakkında daha fazla şey öğrenmek için okumaya devam edin. 

Babasu Yağı Nedir? 


Babasu Yağı
Babassu yağı, aynı adı taşıyan bir Güney Amerika palmiye bitkisinden elde edilir ve bu besleyici ve yoğun yağ, tohumlardan soğuk presleme yöntemi ile çıkarılabilir . Bilimsel olarak Attalea speciosa  olarak bilinen bu palmiye ağacından gelen yağ, yaklaşık% 70 oranında yağ asiti içeren benzersiz kimyasal bileşimi nedeniyle çok aranır.  Babassu yağı genellikle bir yemek yağı olarak kullanılır ve hindistan cevizi yağına kimyasal bileşim açısından oldukça benzerdir . Aslında, babassu yağının bazı yönleri , daha hafif olması, daha hızlı emilimi ve daha az belirgin lezzeti gibi hindistan cevizi yağından daha da üstün kılar ve daha da çok yönlü hale getirir. Bu bitkisel yağ genellikle soluk sarı renktedir ve özellikle Güney Amerika'da olmak üzere birçok ülkede kullanılmaktadır. Bu yağın yararları esas olarak laurik, stearik, miristik, oleik ve palmitik asitler ve aynı zamanda vitamin E ve diğer çeşitli antioksidanlar dahil olmak üzere yağ içeriğine atfedilmektedir

18 Mayıs 2016 Çarşamba

Menekşe Yağı


Çiçekleri gayet güzel ve hoş kokulu olan menekşelerden elde edilen menekşe yağının faydaları hakkında sizlere bir yazı hazırladık. Yazımızda menekşe yağının cilt için faydalarına değinmenin yanı sıra menekşe yağının nasıl kullanılacağı konusunda da bilgiler vereceğiz. İyi okumalar dileriz. 

Menekşe Yağı Nedir? 

Menekşe YağıYağ, mor bitkinin çiçek veya yapraklarından elde edilir. Viola odorata olarak bilinen bitki Fransa, İtalya, Çin ve Yunanistan'a özgüdür ancak dünya çapında yaygın olarak yetiştirilmektedir. Bitkinin yaklaşık 200 türü vardır ve en çok bilinen türler belirgin mor yapraklara sahiptir. Menekşeler, gıda lezzetlendirilmesinde de yaygın olmakla birlikte, hasat edilen bitkilerin çoğu parfümlerde kullanılır. Yapraklar kalp şeklindedir ve bitki, tatlı, çiçek aromasına sahiptir. Gerçek bitkinin sadece küçük bir miktarı uçucu yağ olarak çıkarılmaktadır.  1000 kg bitkiden sadece 1 kg yağ elde edilir. Yağ, Lavanta ve Sardunya dahil olmak üzere çiçek ailesinden gelen yağlarla iyi uyum sağlar. Yağın, sağlık yararlarına sahip olma konusundaki itibarını veren bazı terapötik özellikleri vardır. Yağ için yaygın olarak kullanılan kullanımlar arasında, ağrı giderici, diüretik ve antiseptik olarak kullanılması yer alır.

17 Mayıs 2016 Salı

At Kestanesi Yağı


At kestanesi dikkatli tüketilmesi ve kullanılması gereken bir içerik olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı uyarı at kestanesi yağı içinde geçerlidir. Bunun dışından orantılı kullanımı son derece faydalıdır. Bu faydaları hakkında bilgi aşağıdaki yazımızda yer almaktadır. İyi okumalar dileriz. 

At Kestanesi  


At Kestanesi YağıAt kestanesi Balkan Yarımadasına özgü bir ağaçtır. Aynı zamanda dünyanın kuzey kesiminde çeşitli yerlerde bulunur. Ağacın tohumları, yaprakları, kabukları ve çiçekleri, yüzlerce yıl boyunca birçok sağlık sorununun hafifletilmesine yardımcı olmak için kullanılmıştır, çünkü birçok at kestanesi faydası vardır. Ağacın tohumu genellikle inflamasyon ve vasküler problemlerle baş etmek için kullanılır. At kestanesinden üretilen bir çay, Türk alternatif ilaçları tarafından sıklıkla kullanılır ve böbrek taşlarını geçirmek ve kızgın bir göbeği azaltmak için kullanılır. Hemoroit belirtileri de tohumlar kullanılarak solmaya yardımcı olur. Şimdi, at kestanesi damarların etkili bir şekilde bacaklardan kalbe kanı geri döndürmediği durumlarda (kronik venöz yetmezlik veya CVI) vasküler sorunlar için geleneksel bir tedavi olarak kullanılmaktadır.

Avokado Yağı


Sağlık açısından yararı olduğu kadar salatalarda, yemeklerde kullanılan avokado genelde kilo vermek isteyenler için iyi bir alternatiftir. Ayrıca avokadolardan elde edilen avokado yağı da sağlık açısından bu yararları sağladığı gibi daha fazlasına da yardımcı olmaktadır. Bunun dışında kozmetik amaçlar içinde kullanılan avokado yağı hakkında gereken tüm bilgiler yazımızda yer almaktadır. 

Avokado Yağı Nedir? 

Avokado YağıYağ içeriğinin% 63'ünü oluşturan oleik asit gibi tekli doymamış yağlar ve bir tür yağ molekülü olan lesitin, polihidroksile yağ alkolleri veya PFA, avokadoda benzersiz lipit molekülleri, E Vitamini (başlıca alfa-tokoferol), klorofil, karotenoidler, baş lutein (bazı karotenoidler A vitamini üretir), beta sitosterol dahil olmak üzere fitosteroller ve D vitamini barındırmaktadır. 
Avokado yağı yeni bir yağ ürünü değildir. 1596'da Amerika'yı ziyaret eden 16. yüzyıl İspanyol tarihçi Bernabé Cobo da yemek pişirmek için avokado yağı kullanmıştır. Gıda tarihçisi Sophie D. Coe, Amerika'nın ilk restoranlarında , yüzde 30'luk yüksek bir yağ içeriğiyle  avokado kullanmıştır.  Avokado yağının cilt, saç ve sağlık için faydaları arasında nemlendirici; güneş hasarı ile savaşmak; yaşlanma belirtilerini azaltma; akne, sedef hastalığı ve yaraların iyileşmesi; kepek tedavisi; kalp hastalığının ve kanserin önlenmesi; ağrı ve iltihap giderici; yağ yakımına yardım etmek; ve gözleri korumak bulunmaktadır. 

Badem Yağı


Daha çok cilt ve saç bakımından kullanılan badem yağı sağlık açısından son derece faydalı içeriklere sahiptir. Badem yağının bu açıdan kullanımı genel sağlık için avantaj sağlarken kozmetik kullanımları daha canlı ve parlak cilt ve saçlara ulaşmanızı sağlar. Şimdi faydaları ile bu badem yağının özelliklerine bakalım.

Badem Yağı Nedir ? 


Badem YağıBadem ( Prunus dulcis ), sıcak iklimlere özgüdür ve Güneybatı Asya ve Orta Doğu'da geniş bir ortam yelpazesinde yetişir. 2 ana badem çeşidi vardır : tatlı badem ( Prunus dulcis var. Dulcis ) ve acı badem ( Prunus dulcis var. Amara ). Bademler  Prunus amygdalus veya Amygdalus communis olarak adlandırılır . Badem yağı bazen bilimsel literatürde Oleum amygdalae olarak adlandırılır. Bununla birlikte, tatlı bademler güvenli iken acı bademler aynı miktarda tatlı bademden yaklaşık 50 kat daha fazla siyanür üretirler. Yabani ve acı bademler siyanür üretebilen siyanogenik glikozit (veya bu bileşiğin spesifik bir türü olan amigdalin) adı verilen bir bileşik içerir . Bu belirli badem türlerinin kavrulması ya da başka bir deyişle   yemeleri için güvenli bir şekilde işlenmesi gerekmektedir. Bütün bademleri ve eşit miktarda badem yağını karşılaştıran birçok çalışma, etkilerinde çok az fark bulmuştur. Bu, bademlerin sağlık etkilerinin çoğunluğunun yağın kendisinden geldiğini düşündürmektedir. 

Çam Terabentin


Çam terabentin veya çam terabentin yağı olarak bilinen bu sağlıklı yağımız herkesin bildiği çam ağaçlarından elde edilmektedir. Bizlerde bu ilginç ama son derece sağlıklı yağımız hakkında size bazı bilgiler vereceğiz. İyi okumalar dileriz. 

Çam Terabentin Yağı

Çam terabentin yağı Pinus sylvestris bilimsel adı olan çam olarak bilinen ağaçtan elde edilir . Bu olan ağacın içeriğinden elde edilir, dünyanın farklı yerlerine yayılmadan önce Avusturya ve Rusya’dan kaynaklandığına inanılmaktadır. Hala hangi ağaçtan bahsettiğimizden emin değilseniz, muhtemelen tüm dünyada bir Noel ağacı olarak kullanıldığını gördünüz! Çam yağının tamamlayıcı sağlık açısından önemli bir unsur haline gelmesinin nedenlerinden biri, bulunabilirliğidir. Dikilmesi ve yetişmesi  nispeten kolaydır ve çam ağaçları dünyanın her tarafında çok sayıda büyür.

Sayısız çam terabentin yağın sağlık yararları aromaterapi kullanılan en önemli uçucu yağlar biri yapmıştır.  Çam terabentin   yağı, sedir ağacı, biberiye , lavandin, adaçayı , labdanum ve ardıç da dahil olmak üzere diğer birçok yağ ile iyi uyum sağlar ve bu nedenle, aromaterapide yaygın olarak kullanılabilir . Çok düşük bir toksisiteye sahiptir, bu yüzden bazı insanlar hassastır ve bu güçlü yağın çok fazla solunduğunda hafif bir solunum tahrişine maruz kalmasına rağmen en güvenli esansiyel yağlardan biridir 

Ceviz Yağı


Severek tükettiğimiz ve özellikle beyin sağlığı açısından son derece yararlı olan ceviz yağı hakkında gayet ayrıntılı bilgiler sunan bir alıntı le karşınızdayız. Yazı içeriğinde ceviz yağının nasıl elde edildiğinden, faydalarından bahsedilmektedir. Ayrıca kullanımı hakkında da bilgiler yer almaktadır. İyi okumalar dileriz. 

Ceviz Yağı 

Ceviz Yağı
Soğuk presleme teknikleri ile ekstrakte edilen ceviz yağı, satın alabileceğiniz en pahalı yağlardan biridir.Ceviz yağı çok farklı amaçlar için kullanılabilen ve her kullanım alanında faydalı ve lezzetli sonuçlar veren bir yağdır. Cilt bakımından, saç bakımına kadar bir çok kişisel bakımda ve salata sosundan et soslarına kadar bir çok alanda kullanılır. Ancak küçük bir tavsiye, yemeklerinizde ve soslarınızda bu eşsiz lezzetlendiriciyi kullanırken az miktarda kullanmanız yemeğin kendi tadını bastırmasını önleyecektir. 

Çin Yağı


İsmi kadar kendisi de ilginç olan ama aslında çok basit bir işlemle yapılan çin yağı hakkında sizlere bilgiler vereceğiz. Bu yağın faydalarından ve kullanımından bahsedeceğiz. İyi okumalar dileriz. 

Çin Yağı Nedir ? 


Çin YağıÇin yağı, koyu yeşil yaprakları olan bahçe nanesinin özünden elde edilen bir yağ çeşiti olarak karşımıza çıkmaktadır. Toprak üstündeki kısımlarında distilasyonla özel kokulu uçucu yağ elde edilir. Çin yağı renksiz veya soluk sarıya yakın bir renktedir. Kuvvetli mentol kokulu yakıcı lezzetli serinletici etkiye sahip bir sıvıdır. Hafif lokal anestezik lokal antiprüritik inhalosyonla solunum yollarında antiseptik bir etki gösterir. 

13 Mayıs 2016 Cuma

Fındık Yağı


Genelde kavrulmuş veya taze olarak tüketilen ayrıca ülke olarak üretimde ilk sırada yer aldığımız ve  son derece faydalı olan fındıklardan elde edilen fındık yağı hakkında sizlere bir yazı derledik. Yazımızda fındık yağının içeriğinden, cilt ve saç için faydalarından ve kullanımından bahsedeceğiz. İyi okumalar dileriz. 

Fındık Yağı Nedir ? 

Fındık Yağı
Fındık yağı, özellikle cilt bakımı ve saç bakımı söz konusu olduğunda, her zaman duyduğunuz ürünlerden biridir. Ama neden bu kadar iyi ve tam olarak nedir? Fındık yağının faydaları genellikle doğru bir şekilde açıklanmaz ve ürünün yanlış kullanılmasına yol açabilir, çoğu zaman küçük bir başarı elde edilir. İşte tam da bu nedenle, sizin  rejiminize en iyi eklemelerden biri olarak müjdelediğini ve sadece mutfağınızda tutmanız gereken bir malzemeyi değil. Fındıkğın yüzyıllardır, çoğunlukla yüksek seviyelerde antioksidanlar, zengin sağlıklı yağlar ve yüksek protein seviyeleri nedeniyleneden gıdalardan kullanıldığını aktarmak için fındık yağından bahsedeceğiz. Fındık yağını hemen hemen her şey için kullanabilirsiniz ve yağ özellikle cilt ve saç için iyidir. Kabuklu ve soğuk preslenmiş fındıklardan üretilen bir yağdır ve 1 litre yağ üretmek için yaklaşık 2.5 kg fındık gereklidir. Bunun sonucu olarak, fındık yağı nispeten pahalıdır ve bu nedenle çoğu mutfakta düzenli olarak kullanılmamaktadır, ancak birçok bakım ürününde olduğunu göreceksiniz. Ana bileşenleri oleik asit ve linoleum asittir. Aynı zamanda palmatik asit, stearik asit ve linolenik asit içerir. Aynı zamanda fitosteroller açısından son derece zengindir. Fındık yağı  potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller açısından zengindir.  Tüm bu besinler ve mineraller size mükemmel bir cilt ve saç vermek için gerekli olan ek faydalarla birlikte gelir . 

Greyfurt Yağı


Meyvesini severek yediğimiz greyfurtlardan elde edilen yağın cilt, saç ve sağlık açısından faydaları son derece fazladır. Bizler bu faydalarla beraber sizlere greyfurt yağının solunmasının yararını ve kullanımı aktaracağız. İyi okumalar dileriz. 

Greyfurt Yağı Nedir ? 

Greyfurt YağıYağ, temizleyici, arındırıcı ve detoksifiye edici etkileri nedeniyle çok iyi bilinmektedir. Gençleştirici ve canlandırıcı olduğu bilinen tatlı, enerji verici ve ferahlatıcı bir aromaya sahiptir. Solunması enerji seviyelerini artırmaya, günlük stresin gerginliklerini azaltmaya ve bağışıklık sistemini dengelemeye yardımcı olur.  Greyfurt  yağı , günümüzde en çok aranan uçucu yağlardan biri haline gelen belgelenmiş özelliklerin uzun bir listesini sunmaktadır. Yağ, antikarkinojenik, antimikrobiyal, antifungal, antiseptik, antioksidan, diüretik, uyarıcı ve tonik özellikleri ile bilinen çeşitli fitokimyasallar içerir. Bununla birlikte, son yıllarda, kilo kaybına yardımcı olma kabiliyeti büyük ölçüde kutlanmıştır.

Greyfurt yağı, meyvenin kabuklarının mekanik sıkıştırılmasıyla oluşturulur. Bu üretim prosesi, ısı veya kimyasal madde kullanmaz ve yağın bütünlüğünü ve özünde bulunan çeşitli uçucu bileşiklerin etkinliğini korur. Greyfurttan elde edilen yağ, kabuğunun derinlerinde bulunur, bu da yağın ekstraksiyonunu zorlaştırır ve verim diğer turunçgillerin esansiyel yağlarıyla karşılaştırıldığında çok daha azdır. Uçucu yağın aroması tam olarak meyve kokmaktadır: tatlı, narenciye ve biraz da acıdır. Ayrıca meyvenin kendisinden daha terapötik ve pratik uygulamalara sahiptir.

Anason Yağı


Genelde anason denildiğinde akla gelen ilk şeyin rakı olduğunun farkındayız. Fakat bizler bu yazımızda sizlere anasondan elde edilen yağdan ve bunun yararlarından bahsedeceğiz. İyi okumalar dileriz. 

Anason Yağı Nedir  ? 

Anason Yağı
Anason maydanozgiller türünden 50 cm uzunluğunda bir yıllık otsu bitki çeşididir. Doğu Akdeniz’de bu bitkiye rastlarız. Anason yağı ise anason tohumlarından elde edilen hoş kokulu, uçucu bir yağ olarak karşımıza çıkmakta ve sinir sistemini rahatlatıcı etkisi bulunduğu bilinmektedir. anason tohumlarının sğuk pres yöntemiyle sıkılarak elde edilen anason yağı, aynı zamanda bakterilere ve mantarlara karşı da etki yapmaktadır. 

Argan Yağı


Hem kadınlar hem erkekler tarafından bilinen ve genelde kozmetik amaçla kullanılan argan yağı hakkında sizlere hazırladığımız yazımızda argan yağının faydalarından ve kullanımından bahsedeceğiz. İyi okumalar dileriz. 

Argan Yağı Nedir? 

Argan Yağı
Son yıllarda cilt ve saç bakımına doğal yaklaşım açısından popülerlik kazanmıştır. Argan yağı, Fas Argan ağacının tohumlarından, antioksidanlar, omega 6 yağ asitleri, linoleik asit ve A, C ve E vitaminleri ile yüklüdür .Cilt, saç ve genel sağlığın korunması için yüzyıllardan beri kullanılmaktadır. Bu “mucize yağı”, Fas Argan ağacının meyvesindeki bir fındıktan elde edilir. Faydaları arasında yara iyileşmesi ve cilt ve saçın beslenmesi bulunur. Ayrıca bir besin takviyesi olarak da kullanılabilir. 

Aynısefa Yağı


İbrahim Saraçoğlu tarafından bitkisel reçetelerde çokça önerilen aynı sefa bitkisinin bu sefer sizlere yağından bahsedeceğiz. Bu yağın kullanımından ve faydalardan bahsederek dilediğiniz yönde kullanımını sağlayacağız. İyi okumalar dileriz. 

Aynısefa Yağı Nedir? 


Aynısefa YağıAynısefa yağı, yaygın bir kadife çiçeği türünün taç yapraklarından elde edilen güçlü bir tıbbi yağdır. Taksonomik olarak Calendula officinalis  olarak bilinen bu kadife çiçeği türü parlak turuncu çiçekleri vardır ve buhar damıtma, yağ ekstraksiyonu, tentür veya su bazlı ekstraksiyondan fayda sağlayabilirsiniz, ancak bu yağın en güçlü formları yağ ekstraksiyonları ile yapılır. Yağ zeytinyağı ile birlikte işlenir ve hatta cilt sağlığındaki gücünü artırmak için E vitamini yağa eklenir. Öyle söyleniyor ki, saf   yağı formları kolayca mevcuttur, ancak evde yapmak nispeten kolaydır. Aynısefa yağı birçok faydası nedeniyle önemli seviyelerde ait triterpenoidlereflavonoidler, karotenoidler , saponinler, polisakkaritler ve diğer aktif antioksidanlar  barındırmaktadır. 

11 Mayıs 2016 Çarşamba

Bergamot Yağı


Bergamot yağı hakkında sizlere hazırladığımız yazımızda bu yağın sağlık açısından faydalarına ve kullanımına değineceğiz. Yazımızdaki bilgiler farklı kaynaklardan derleme bilgilerdir ve güvenilirliği sağlamdır. İyi okumalar dileriz. 

Bergamot Yağı Nedir? 


Bergamot YağıBergamot,  bergamot esansiyel yağını çıkarmak için kullanılan bir turunçgil meyvesidir.  Bergamotun bilimsel adı Citrus aurantium olan bir bitkidir.  Tropikal bir bitkidir ama Avrupa'da da büyür. Güçlü aroması onu birçok parfümde popüler bir bileşen haline getiriyor ve çoğu kez “üst nota” olarak kullanılıyor. Diğer bir çok esansiyel yağın türetildiği buhar damıtmanın aksine, soğuk preslemeden  türetilmiştir. Farkında olmadığınız en yaygın uygulamalardan biri, siyah çay hazırlamada kullanılmasıdır. Normal siyah çayda bergamot esansiyel yağın eklenmesiyle farklı bir isim verilmektedir. Bu yağın kimyasal bileşimi alfa-pinen, alfa bergapten, alfa-terpineol, limonen, linalol, linalil asetat, nerol, neril asetat, beta bisabolen, geraniol, geraniol asetat ve myrcene içerir.

Biberiye Yağı


Genelde saç dökülmesi sorunlarında akla gelen bir yağ olsa da biberiye yağı sağlık açısından son derece faydalıdır. Ayrıca saçlar için olduğu kadar cilt içinde son derece yararlı bir bitkisel kaynaktır. Biberiye yağının bu yararları aşağıdaki yazımızda yer almaktadır. İyi okumalar dileriz. 

Biberiye Yağı Nedir? 


Biberiye Yağı
Rosmarinus officinalis olarak da bilinen biberiye, bir Akdeniz bitkisi olarak Akdeniz bölgesinde çok popülerdir. Birçok yemek biberiye yağı ve taze çekilmiş yaprakları ile pişirilir. Biberiye yağı yapraklardan çıkarılır. Biberiye çalı fesleğen, lavanta, mersin ve adaçayı içeren nane ailesine aittir .

Biberiye, antik çağlardan beri çeşitli amaçlar için yaygın olarak kullanılmaktadır. Romalılar biberiye bitkisine özel önem verdiler ve dini törenlerde sıklıkla kullandılar. Ayrıca düğün törenleri, gıda müstahzarları, kozmetik ve tıbbi bitkisel ürünler sırasında da kullanılmıştır . Biberiye bitkisi ve özleri eski Mısır uygarlığı tarafından tütsü olarak kullanılmıştır.

  

9 Mayıs 2016 Pazartesi

Çay Ağacı Yağı


Özellikle cilt bakımında ve sivilce tedavisinden kullanılan çay ağacı yağı hakkında sizlere hazırladığımız yazımızda ; çaya ağacı yağının genel faydalarından ve cilt, sivilce için kullanımından bahsedeceğiz. İyi okumalar dileriz. 

Çay Ağacı Yağı Nedir? 


Çay Ağacı YağıÇay ağacı yağı, çok sayıda cilt durumunu tedavi edebilen birçok iyileştirici faydaya sahip olduğuna inanıldığı için son birkaç yıl içinde yoğun olarak araştırılan bir bitki özütüdür. Esansiyel yağ, çeşitli antiseptik ve antimikrobiyal özelliklere sahip bir bitki benzeri bitki olan Melaleuca alternifolia'dan çıkarılır.

Çay ağacı yağı, kozmetik cilt bakım ürünlerinde bulunan ilaçlara ve sert kimyasallara karşı daha doğal bir doğal alternatif olduğundan, pek çok insan başlangıçta çay ağacı yağını içeren ürünleri, cilt sorunlarını çözmek için aktif bileşen olarak kullanmayı tercih eder.

Defne Yaprağı Yağı


Hoş kokusu ile defneler hem bahçelerimizi süslemekte hem de bitkisel bir kaynak olarak tüketilmektedir. Ayrıca artık duymadıysanız defne yapraklarından yağ elde edilmektedir ve sağlık açısından kullanılmaktadır. Bizler merak eden okuyucularımız için defne yaprağı yağı hakkında size bilgiler vereceğiz. İyi okumalar dileriz. 

Defne Yaprağı Yağı

Defne Yaprağı Yağı
Defne yaprağı yağının sağlık yararları; antiseptik, antibiyotik , anti-nevraljik, anti-spazmodik, analjezik, aperitif, büzücü, cholagogic, emmenagogue , febrifuge , insektisit , sedatif, mide, anormal ve tonik gibi özelliklerine bağlanabilir. Defne ağacı, dünyanın diğer bölgelerine yayıldığına inanılan Karayip Adaları'na özgüdür. Antik Roma ve Yunanistan'da da, dinlerinde, kültüründe ve ilaçlarında önemli bir yer tutmuştur.  

Bu yağ, bilimsel adı Laurus nobilis olan defne ağacının taze yapraklarının buharla damıtılmasıyla ekstrakte edilir. Esansiyel yağının ana bileşenleri alfa-pinen, alfa-terpineol, beta pinen, chavicol, geranil asetat, öjenol, limonen, linalol, metil chavicol, myrcene ve neral'dir.  

Ardıç Yağı


Ardıçlar herkes tarafından bilinen bitkilerdir. Bu ardıçlardan elde edilen ardıç yağının faydaları ve kullanımı hakkında yeterli ve net bilgi ardıç'ın bilinmesi kadar yaygın değildir. Bundan kaynaklı sizlere ardıç yağının faydalarından ve kullanımından bahsedeceğiz. İyi okumalar dileriz. 


Ardıç Yağı Nedir ?

Ardıç YağıArdıç (Juniperus communis), çam ailesine (Cupressaceae) ait iğne yapraklı yaprak dökmeyen bir çalıdır ve Kuzey Amerika, Avrupa ve Güneybatı Asya'da genellikle   dağlarda bulunur.  Ardıç ağacı sert ve iğne benzeri mavi-yeşil yapraklar, kısa kırmızımsı kahverengi gövdeler, küçük sarı çiçekler ve mavi veya siyah meyveler ile tanımlanabilir. Ağaç  25 metre yükseklikte herhangi bir yerde büyüyebilir.  Odunsu dallarda üçüncüsünde yetişen yapraklar, ezildiğinde limon veya elma benzeri bir koku yayar.  Hem dallar hem de yaprakların meyveleri, eskiden beri tıbbi ve ruhsal amaçlar için kullanılmıştır. Yaprak dökmeyen ağaç, genellikle yaban hayatı ekim alanlarında ve barınaklarda kullanılan bir yerleşim süs bitkisi olarak da popüler. Aromatik ahşap mobilya, çit direkleri ve kalem yapımında da kullanılır. Ardıç  yağı geleneksel olarak iğneler, dallar, ağaç ve meyvelerden damıtılır. Ancak, sadece meyvelerden çıkarılan ardıç berry yağı, kalitece daha üstündür. Sulu viskoziteli ve taze, berrak ve hafif odunsu ve meyveli bir kokuya sahip soluk bir yağdır. 

6 Mayıs 2016 Cuma

Aspir Yağı


Aspir yağı aspir bitkisinin tohumlarından yapılan popüler bir pişirme yağıdır. Bazı araştırmalar diyette ve ciltte kullanıldığında bazı sağlık yararları olabileceğini düşündürmektedir.  Aspir yağı, yüksek yanma noktası ve nötr aroması sayesinde yüksek sıcaklıklarda pişirirken zeytin yağından daha sağlıklı bir seçenek olabilir.  Bu yazıda, aspir yağının sağlık yararlarını açıklayacağız. Ayrıca, aspir yağının kilo kaybı için etkilerini tartışıyoruz.

Aspir Yağı Nedir ? 

Aspir YağıAspir  yağı, ayçiçek'in bir akrabası olan Carthamus tinctorius botanik tohumlarından soğuk preslenir. Genel olarak kozmetik veya topikal olarak kullanılan, aspir yağı, tahriş, kızarıklık ve iltihaplanma yatıştırırken kuru veya akne eğilimli cildi nemlendirmek için idealdir. Cildin dokusunu, görünümünü ve kalitesini arttırmak için kullanılır.  Tıbbi olarak kullanılan, Aspir  yağ zayıf dolaşım, morarma, burkulma ve iltihaplanma gibi durumlara yardımcı olmaktadır.Geleneksel olarak bağışıklığı güçlendirmek, kan akışını arttırmak, adet döngüsünü düzenlemek, kan şekerinin yanı sıra zararlı kolesterolü azaltmak ve vücudun aşırı yağları yok etmesine yardımcı olmak için kullanılır.

Ayçiçek Yağı


Sık kullanımı ile bilinen ayçiçek yağı hakkında sizlere hazırladığımız yazımızda ayçiçek yağının faydalarından ve zararlarından bahsedeceğiz.  Umarım sağlıklı bir alternatif olarak başka yağlara yönelmenizi sağlayabiliriz. İyi okumalar dileriz. 

Ayçiçek Yağı Nedir ? 


Ayçiçek Yağı
Ayçiçeği yağı, ayçiçeği (Helianthus annuus) tohumlarından sıkıştırılan uçucu olmayan bir yağdır. Çoğunlukla oleik asit (omega-9) -linolik asit (omega-6) grubu yağlardan oluşan tekli doymamış (MUFA) / çoklu doymamış (PUFA) bir karışımdır. Yağ, hafif ve hoş bir tada sahip açık sarı renktedir; rafine yağ açık sarıdır. Rafine etme kayıpları düşüktür ve yağın lezzet geri dönüşümü için hafif eğilimi olan iyi tutma nitelikleri vardır. Yağda önemli miktarlarda E vitamini, sterol, skualen ve diğer alifatik hidrokarbonlar bulunur. Ayçiçeği yağı, gıdalarda bir kızartma yağı olarak ve bir yumuşatıcı olarak kozmetik formülasyonlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. 

Baobab Yağı


Son derece görkemli bir ağaçtan elde edilen baobab yağı sağlık açısında faydalı olduğu kadar kozmetik açısından da kullanılmaktadır. bu sağlıklı bitki yağımız hakkında tüm bilgiler aşağıda yer almaktadır. İyi okumalar dileriz. 

Baobab Yağı Nedir ? 

Baobab Yağı
Baobab yağı Adansonia ağacının tohumlarından elde edilir. Bu ağaç, Afrika'nın en karakteristik ağaçlarından biridir ve genellikle baş aşağı ağaç olarak adlandırılır çünkü kökleri yukarı doğru büyüyor gibi görünür. Yağ oldukça viskoz, zengin, ipeksi bir his ve hafif bir aromaya sahiptir. Baobab yağı, mükemmel bir nemlendiricidir ve birçok kozmetik uygulama için idealdir. Ham ürünlerinde kozmetik ürünlerinde yer alan az sayıdaki yağdan biridir. Baobab yağı, Afrika'nın en önemli yağlarından biridir.
Baobab yağı, gezegendeki 9 Adansonia türünden birinin meyvesinin tohumlarından gelir. Bu ağaçlar genellikle ortada en kalın olan kalın bir gövdeye sahiptir. Tüm türlerin Adansonia grandidieri ağaçları en pitoresk görünmektedir. Bu ağaçlar gövdelerinde su depolar ve kuraklık yıllarında hayatta kalabilirler. Ayrıca binlerce yıl yaşayabilirler.  Bu ağacın tohumları toprak bakımından zengindir. Geleneksel olarak Afrika'da yemek yağı elde etmek için kullanılmıştır. Meyvesi hindistancevizi andırır, ancak tadı biraz acıdır. Bu meyveler birçok besin maddesinde yüksektir ve bu nedenle de büyük besinsel önemi vardır.  Çoğu durumda, soğuk pres yöntemi kullanılarak tohumlardan elde edilir. Bu, besin maddelerini korumak ve yağın istenmeyen kimyasallarla kirlenmesini önlemek açısından en iyisidir. Bununla birlikte, baobab yağı, bazı toksik bileşiklerin varlığı nedeniyle yenilebilir olmayabilir.

4 Mayıs 2016 Çarşamba

Buğday Yağı


Genelde ekmek tüketiminde karşımıza çıksa da buğdaylar farklı amaçlar içinde kullanılmaktadır. Bunlardan biride buğday yağı olarak sağlık, cilt ve saç için kullanımıdır. Sizlere bu kullanımlar ile sağlayacağı faydalar hakkında aşağıda bilgiler verilecektir. İyi okumalar dileriz. 

Buğday Yağı Nedir? 

Buğday YağıBuğday  yağı, bitkinin büyüdükçe beslediği  çekirdek olan buğday tohumundan  elde edilir. Bu aynı zamanda  kimyasalların ve bileşiklerin çoğunun bu çekirdekte bulunduğu anlamına gelir. Yağ, tarımsal bir yan ürün olan buğday tohumu yaklaşık% 10-14'ünü oluşturduğundan, pres ve solvent ekstraksiyonu gibi ekstrakt işlemleri kullanılır. Daha rafine buğday tohumu yağı, insan sağlığı için içerdiği daha az kullanılabilir besinlerdir. Buğday tohumu yağının kullanımı, mutfak uygulamalarındadır, ancak genellikle bu özel yağ, tıbbi ve tedavi amaçlı kullanılır. Bu yağın pek çok faydası içerdiği zengin omega-3 ve omega-6 yağ asitleri ile  A, E, B ve D vitaminlerin yanı sıra diğer uçucu bileşikler ve antioksidanlardan kaynaklanmaktadır.  Bununla birlikte, buğday tohumu yağının ideal 1: 1 oranından çok daha fazla olan omega-3 (gamma-linolenik) yağ asitlerinden 8 kat fazla omega-6 (linoleik asit) yağ asidine sahip olduğunu belirtmek önemlidir.