En çok tüketilen yağlardan biri olan mısır yağı ülkemizde de son derece fazla tüketilmektedir. Genelde mısır yağının faydaları konusundan tartışmalar sürmektedir fakat genel olarak faydalı olduğu yönünde bilgiler yer almaktadır. Bizlerde genel kabul gören faydaları hakkında ve mısır yağının nasıl elde edildiği hakkında bilgiler vereceğiz. İyi okumalar dileriz.
Mısır Yağı Nedir ?
Bu yağın rafine edilmemiş versiyonu bile yağ ve kalorilerde çok yüksek olduğu ve zeytin veya badem gibi diğer bitkisel yağlardan daha az sağlıklı olduğu söylenir. Mısır yağı kullanmaktan faydalanmak istiyorsanız, soğuk preslenmiş ve organik veya rafine edilmemiş çeşitlerini kullanmayı tercih etmelisiniz. Bunlar daha düşük bir sıcaklık noktasına sahip olacak, fakat aynı zamanda mısır yağının çeşitli sağlık yararları sağlayan tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlara da sahip olacaktır.
Mısır Yağı Besin Değerleri
13.6 g ölçüm yapan bir yemek kaşığı mısır yağı, 122 kalori ve 13.6 g toplam lipid yağı barındırmaktadır. 1.94 mg E vitamini ve 0,3 µg Vitamin K içerir. 1.761 g toplam doymuş yağ, 0,003 g myristik asit, 1.439 g palmitik asit, 0,009 g margarik asit, 0.251 g stearik asit, 0.059 g arakidik, 3.75 g toplam tekli doymamış yağ asidi, 7.436 g toplam çoklu doymamış yağ asidi, 8 mg stigmasterol, 26 mg kampesterol ve 84 mg Beta-sitosterol içermektedir.
Mısır Yağı Sağlıklı Mıdır ?
Mısır yağı, sağlıklı bir diyetle mükemmel uyum sağlar. İyi yağlar ve sizi uçtan uca tutabilen güçlü bir antioksidanla doludur. Mısır yağı faydalı olsa da, kalori bakımından inanılmaz derecede yüksektir. Her zaman pişirirken mümkün olan en küçük miktarı kullanılmalıdır.
- Mısır yağındaki toplam yağların dörtte birinden fazlası, çorba kaşığı başına yaklaşık 4 gram, tekli doymamış yağ asitleridir. MUFA'lar olarak bilinen bu tür yağlarla gıdalar yemek yüreğiniz için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. MUFA'lar düşük yoğunluklu lipoprotein veya LDL'nizi düşürmede rol oynar. Bu zarar verici kolesterol, atardamarlarınızı tıkadığı için sertleştiren ve kardiyovasküler sorunlara yakalanma olasılığınızı artıran bir kolesteroldür.
- Mısır yağındaki yağın yarısından fazlası veya çorba kaşığı başına 7.4 gram, çoklu doymamış yağdır. Daha çok PUFA olarak bilinen çoklu doymamış yağ asitleri, kolesterolü stabilize etmek ve kalbinizi korumak için tekli doymamış yağlar kadar önemlidir. Mısır yağındaki bazı PUFA'lar omega-6 yağ asitleridir ve küçük bir parçacık omega-3'dür. Vücudunuz bunları yapamadığı için, omega-3 ve omega-6 yağ asitleri diyetinizde gereklidir. Onlara beyin hücresi iletişimi, büyümesi, iltihabı azaltma ve kalbinizi daha da korumaya ihtiyacınız var.
- Mısır yağı da E vitamini ile oldukça yüksektir, size tavsiyenizin yaklaşık yüzde 15'ini sadece bir çorba kaşığı ile verir. E vitamini, antioksidan bir çeşittir, yani vücudunuzda birikerek, serbest radikalleri yok eder. E vitamini yardımı olmadan, serbest radikaller sağlıklı hücrelere yapışabilir ve sonuçta kalp hastalıkları ve bazı kanserler gibi kronik rahatsızlıklara neden olurlar. Her gün 15 miligram E vitamini alınmalıdır. Mısır yağı her çorba kaşığı 2 miligrama sahiptir.
- Mısır yağı, sizin için iyi olan bileşenlerle doluysa, düzenli olarak kullanılacağı anlamına gelmez. Mısır yağı, kalori bakımından oldukça yüksektri. Bir çorba kaşığı 13,5 gram yağdan yaklaşık 125 kalori içerir.Günlük kalorili diyet için günde sadece 44 ile 78 gram yağ tüketmelisiniz - toplam kalorilerinizin yüzde 20 ile 35'i eder- mısır yağının bir çorba kaşığı yağ hacminin % 30'unu günümüze kadar alıyor. Kalori ve yağ hızla eklendiğinden, şişeden serbestçe dökülmesini önleyin ve bunun yerine mısır yağını ölçün.
Mısır yağı hakkında vereceğimiz bilgiler burada sona ermektedir. Sağlıklı yağlar hakkında daha fazla bilgi için diğer blog yazılarımıza bakabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder